Na blagdan Krštenja Gospodinova djeca vatikanskih zaposlenika primila su sakrament krštenja iz Papinih ruku u Sikstinskoj kapeli. U kratkoj spontano izrečenoj homiliji Papa je pozvao roditelje i kumove da prate svoje mališane na putu vjere: „Naučite ih sada moliti, jer molitva će im dati snagu za život“. Majkama je preporučio: “Ako plaču zato što su gladna, podojite ih. Ako im je vruće, raskomotite ih. Danas je dan slavlja”.

Papa Franjo je i ove 2023. godine nastavio tradiciju podjeljivanja sakramenta krštenja djeci vatikanskih zaposlenika koju je ’80.-ih godina prošlog stoljeća započeo Ivan Pavao II. Tradicija je prekinuta samo 2021. zbog epidemije bolesti COVID-19. Ovogodišnje sugestivno slavlje okupilo je u Sikstinskoj kapeli više od pedeset osoba, među kojima su bili roditelji djece, kumovi, braća i sestre. S Papom su koncelebrirali kardinal Konrad Krajewski, papinski milostinjar, i kardinal Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Namjesništva Države Vatikanskoga Grada.

Ova djeca koju sada dovodite počinju put, ali na vama i kumovima je da im pomognete da nastave tim putem. Uči se moliti od malih nogu, barem rukama, pokretima… Ako ih se još dok su mali nauči moliti, molitva će biti ono što će im davati snagu kroz život: u lijepim trenucima da zahvaljuju Bogu, a u teškim trenucima da iz nje crpe snage. To je prva stvar koju morate učiniti: naučiti ih moliti, poručio je Papa roditeljima novokrštenika.

Osim molitve, Sveti Otac je preporučio roditeljima da nauče djecu da zapamte datum krštenja „jer se po krštenje rađamo na kršćanski život“. „Zato vam savjetujem da naučite svoju djecu da zapamte datum svog krštenja, kao novi rođendan: da se svake godine sjete i zahvale Bogu za tu milost po kojoj su postali kršćani.“

„Neka nauče biti kršćani“, dodao je Papa i, gledajući majke, ponovio je preporuku koju svake godine upućuje ženama tijekom toga slavlja: „Sada sva šute, ali možda će neko od njih početi plakati, najprije jedno, pa drugo, mala simfonija… Pustite ih neka plaču, neka plaču. Možda neko od njih plače od gladi: podojite ih slobodno. Važno je da danas ovo slavlje bude blagdan, blagdan početka jednog lijepog kršćanskog puta, na kojem ćete pomoći svojoj djeci da idu naprijed. Možda je neko od njih previše pokriveno i vruće mu je: potrudite se da im bude ugodno, raskomotite ih. S njima slavimo ovaj početak puta. Na vama je da im pomažete na tome putu, jer ja završavam ovdje ali vi ste s njima cijeli život! I hvala vam na ovoj odluci da ih dovedete na krštenje“, rekao je Papa.