Nije apstraktna ljubav, ili je brižljiva i altruistička, koja se skrbi o siromašnima, koja radije daje nego prima, ili nije kršćanska. Papine su riječi vrlo jasne, a oslanjaju se na riječi iz Prve Ivanove poslanice, koje ustrajno ponavlja: Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama i ljubav je njegova u nama savršena. Iskustvo je vjere upravo u tom uzajamnom bivanju – kazao je Papa.

Mi u Bogu i Bog u nama: ovo je kršćanska istina. Ne treba ostajati u svjetovnom duhu, ne ostajati na površnosti, ne ostajati u idolatriji ni u ispraznosti. Ne, nego treba biti u Gospodinu. A On uzvraća ovim: ostaje u nama. Ali, On je prvo u nama. Često Ga izgonimo i ne možemo ostati u Njemu. A Duh je taj koji ostaje u nama – istaknuo je Papa.

Pošto je objasnio dinamiku duha koji pokreće kršćansku ljubav, Papa je govorio o očitovanju kršćanske ljubavi. Ostati u Božjoj ljubavi – rekao je – nije samo zanos srca, lijepi osjećaj. Ljubav o kojoj govori sveti Ivan nije ljubav iz televizijskih sapunica. Ona je nešto drugo. Kršćanska se ljubav uvijek odlikuje stvarnošću. Ona je stvarna – ustvrdio je Papa dodajući:
Sam Isus, kad govori o ljubavi, govori o konkretnim stvarima: nahraniti gladne, posjetiti bolesne i druge konkretne stvari. Ljubav je stvarna, ona je kršćanska stvarnost. A ako nedostaje stvarnosti, onda se može živjeti apstraktno kršćanstvo, jer se ne shvaća dobro gdje je srž Isusove poruke. Takva ljubav nije stvarna: ona je ljubav iluzija, kakve su imali učenici kad su, vidjevši Isusa, misli da je utvara – objasnio je papa Franjo.

Utvara je upravo to što – u današnjem evanđeoskom prizoru – zgranuti i prestrašeni učenici zamjećuju da hoda po moru. Ali njihovo čuđenje proizlazi iz tvrdoće srca, jer – veli Evanđelje – nisu shvatili prethodno umnažanje kruha. Ako imaš kruto srce, ne možeš ljubiti jer misliš da je ljubav u predočavanju stvari. Ljubav je stvarna, a njezina stvarnost počiva na načelima:
Prvo: ljubiti djelima, a ne riječima. Riječi odnosi vjetar. Danas jesu, a sutra nisu. Drugo je načelo stvarnosti: u ljubavi je dati važnije od primiti. Onaj tko ljubi daje… daje stvari, život, dariva se Bogu i drugima. Naprotiv, tko ne ljubi, tko je sebičan, uvijek nastoji primati, uvijek žudi za posjedom, za povlasticama. Ostati s otvorenim srcem, ne zatvorenim kao što je bilo srce apostola, koji nisu ništa shvaćali: znači ostati u Bogu a Bog u nama; znači ostati u ljubavi – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan