Primivši u audijenciju frizere, članove Odbora svetoga Martina de Porresa, Papa se spomenuo toga peruanskog sveca kojega je Pavao VI. proglasio zaštitnikom brijača i frizera

Jedan od najštovanijih svetaca Latinske Amerike obilježio je jučerašnji susret pape Franje s frizerima, članovima „Odbora svetoga Martina de Porresa“, koji su organizirali hodočašće u Rim kako bi pohodili grobove apostolā i susreli se s Papom. Život tog dominikanskog redovnika bio je život u najvećoj poniznosti, obasjan ljubavlju – napomenuo je Papa. Sveti Martin de Porres samoprijegorno se posvetio siromašnima i bolesnima – istaknuo je Papa – pružajući im zdravstvene usluge zahvaljujući saznanjima stečenima najprije u jednoj ljekarni, a poslije kao učenik jednoga brijača-kirurga, kako je u njegovo vrijeme bio običaj.

Ponizni i veliki lik svetoga Martina de Porresa, koji je papa sveti Pavao VI. 1966. godine proglasio vašim zaštitnikom, pomaže vam stalno svjedočiti kršćanske vrijednosti – rekao je Papa nazočnima. Iznad svega, potiče vas da obavljate svoj posao u kršćanskom stilu, odnoseći se prema klijentima ljubazno i uljudno, imajući za njih uvijek neku lijepu i ohrabrujuću riječ, te izbjegavajući da padnete u napast ogovaranja koje se lako uvuče i u vašu radnu sredinu, svi to znamo – primijetio je Papa te poželio da svatko od njih, u obavljanju svojega posla, može uvijek djelovati ispravno, dajući tako pozitivni prinos općem dobru društva.

Kanonizacija svetoga Martina de Porresa

Martina de Porresa svetim je proglasio sveti Ivan XXIII., 6. svibnja 1962. godine. Primjerom svojega života – istaknuo je tada u propovijedi papa Roncalli – Martin nam pokazuje da je spasenje moguće postići kroz put kojemu nas je poučio Isus, odnosno ako prije svega ljubimo Boga, svim svojim srcem, svom svojom dušom i svojim umom, te ako volimo bližnjega kao samoga sebe.

Susret Pavla VI. s frizerima

Sveti Pavao VI. je pak 1972. godine primio u audijenciju sudionike međunarodnoga susreta frizera, održanoga u prigodi 10. obljetnice kanonizacije svetoga Martina de Porresa. Želimo vam – rekao je tada papa Montini – da uvijek možete u njemu gledati primjer koji valja nasljedovati, kao ohrabrenje, te unijeti u svoj posao uvjerenje kršćanske vjere, poznate i življene, kao i uljudno i mirno ponašanje, raspoloživost i uslužnost, koji nisu, i ne smiju biti, samo vanjsko obilježje, izgled nametnut pristojnošću, nego moraju biti dužnost, obveza, stil života, kako biste biti korisni braći, jer to je obveza na koju je pozvan svaki kršćanin.

Vatican News | Bitno.net