Danas slavimo četvrtu vazmenu nedjelju koja je posvećena Isusu Dobrom Pastiru – istaknuo je papa Franjo prije molitve Kraljice neba u biblioteci Vatikanske palače i podsjetio – Evanđelje kaže: „Ovce slušaju Njegov glas. On ovce svoje zove imenom“. Gospodin nas zove po imenu, zove nas jer nas ljubi. Međutim, evanđelje još kaže da postoje i drugi glasovi koje ne smijemo slijediti. To su glasovi tuđinaca, kradljivaca i razbojnika koji ovcama žele zlo.

Ti različiti glasovi odjekuju u nama – rekao je Papa i napomenuo – Postoji Božji glas koji ljubazno govori našoj savjesti, no postoji i glas napasnika koji navodi na zlo. Kako razlikovati glas Dobroga Pastira od glasa kradljivca, Božje nadahnuće od nagovaranja Zloga? Može se naučiti razlikovati ta dva glasa. Naime, oni govore dva različita jezika, to jest imaju suprotne načine kako kucaju na naše srce. Božji glas nikada ne prisiljava. Bog predlaže, ne nameće.

Međutim, zao glas zavodi, navaljuje i prisiljava, te izaziva zasljepljujuće obmane i primamljive osjećaje koji prolaze – rekao je Sveti Otac i upozorio – U početku laska i uvjerava nas da smo svemogući, no potom nas ostavlja prazne u sebi i optužuje nas: „Ti ništa ne vrijediš“. S druge strane, Božji nas glas ispravlja s mnogo strpljivosti, no uvijek nas hrabri i tješi, te uvijek hrani našu nadu.

Druga razlika. Glas neprijatelja odvraća pažnju od sadašnjosti i želi da se usredotočimo na strah od budućnosti i na tugu iz prošlosti – rekao je papa Franjo i nastavio – vraća gorčinu i sjećanja na nepravde koje smo pretrpjeli od onih koji su nam napravili zlo. Međutim, Božji glas govori u sadašnjosti: „Sada možeš učiniti dobro, možeš biti kreativan u ljubavi, možeš se odreći žaljenja i kajanja zbog kojih je tvoje srce zatvoreno“.

Još jedna razlika. Dva glasa u nama potiču različita pitanja – rekao je Papa i dodao – Ono koje dolazi od Boga, pita: „Što je dobro za mene?“ Dok napasnik prisiljava na drugo pitanje: „Što ću učiniti? Što želim?“ Zao glas uvijek potiče da se okrećemo oko svojega JA, oko svojih nagona i potreba, te oko onoga što zovemo „sve i odmah“. Božji glas nikada ne obećava jeftinu radost; poziva nas da idemo dalje od svojega JA, kako bismo našli istinsko dobro i mir. Zapamtite, zlo nikada ne daruje mir, najprije izaziva bijes, a potom ostavlja gorčinu.

Božji glas i onaj napasnika na kraju govore u različitom ozračju – rekao je Sveti Otac i primijetio – Neprijatelj više voli tamu, laž i ogovaranje; Gospodin voli sunčevu svjetlost, istinu i iskrenu transparentnost. Neprijatelj nam kaže: „Zatvori se u sebe, jer nitko te ne razumije, ne sluša i nemoj imati povjerenja!“ Suprotno od toga, dobro nas poziva da se otvorimo, da budemo jasni i puni povjerenja u Boga i u druge.

U ovo nas vrijeme mnoge misli i brige vode da uđemo u svoju nutrinu. Obratimo pažnju na glasove koji dolaze do našega srca. Upitajmo se odakle dolaze? Molimo za milost kako bismo mogli prepoznati i slijediti glas Dobroga Pastira koji nam pomaže izići iz ovčinjaka sebičnosti, te nas vodi na pašnjake istinske slobode. Neka Gospa, Majka od dobroga savjeta, vodi i prati naše razlučivanje – zaključio je papa Franjo.