Papa Franjo dobro se oporavlja od operacije debelog crijeva u rimskoj bolnici Gemelli, a Vatikan njegovo stanje  ocjenjuje kao “uredno i zadovoljavajuće”.

Glasnogovornik Matteo Bruni javnosti je, kako prenosi Hina, priopćio da 84-godišnji Sveti otac redovito jede, a lijekove više ne prima intravenozno.

Biopsija uklonjenog dijela crijeva potvrdila je da Sveti Otac boluje od “teške divertikularne stenoze” debelog crijeva, potvrdio je.

Kako je Bruni rekao, Papu su dirnule mnogobrojne poruke za brz oporavak s dobrim željama i molitve koje mu pristižu otkako je u nedjelju primljen u bolnicu.

Među vjerskim vođama koji su izrazili želje za ozdravljenje i usmjerili svoje molitve Papi posebno se ističe njegov prethodnik, Benedikt XVI.

Nadbiskup Georg Gänswein, Benediktov osobni tajnik, rekao je talijanskim medijima da umirovljeni papa “s ljubavlju usmjerava svoje misli k papi Franji i gorljivo moli za njega”.

Svoje molitve papi Franji uputili su i patrijarh Bartolomej I., veliki imam Ahmand al-Tayyeb i glavni rimski rabin Riccardo Di Segni.

Podsjetimo, papa Franjo podvrgnut je operaciji u nedjelju navečer. Ona je izvedena pod općom anestezijom, a Papi je odstranjena lijeva polovina debelog crijeva.

Papa se nalazi u istoj sobi na 10. katu rimske bolnice Gemelli u kojoj se nakon atentata 1981. godine oporavljao i sv. Ivan Pavao II.

Ne bude li nikakvih komplikacija, Sveti otac bi u bolnici trebao ostati tjedan dana.