Papa Franjo ponovio je čvrsto uvjerenje Svete Stolice da je uporaba nuklearnog oružja zločin protiv čovječanstva i da potkopava svaku moguću budućnost našeg zajedničkog doma.

U pismu upućenom biskupu Hirošime, gdje je od petka, 19. svibnja, do nedjelje, 21. svibnja, trajao summit čelnika G7 najbogatijih nacija svijeta, Papa je rekao kako se moli da summit pokaže „dalekovidnu viziju u postavljanju temelja za trajni mir i stabilnost te dugoročno održivu sigurnost“.

Napominjući da su se čelnici G7 okupili kako bi razgovarali o „hitnim pitanjima s kojima se trenutno suočava globalna zajednica“, Sveti Otac je zajamčio biskupu Alexisu-Mitsuru Shirahamu iz Hirošime svoju duhovnu blizinu i molitve „za plodonosnost samog summita“.

Sveti je Otac istaknuo značaj Hirošime kao izbora za susret „u svjetlu stalne prijetnje pribjegavanja nuklearnom oružju“.

„Sjećam se snažnog dojma koji mi je ostavio posjet Memorijalu mira tijekom boravka u Japanu 2019.“, istaknuo je papa Franjo, kada sam stajao „u tihoj molitvi i razmišljao o nevinim žrtvama nuklearnog napada prije nekoliko desetljeća“.

Tom je prigodom ponovio čvrsto uvjerenje Svete Stolice da je „uporaba atomske energije u ratne svrhe, danas više nego ikad, zločin ne samo protiv dostojanstva ljudskih bića, već protiv svake moguće budućnosti našeg zajedničkog doma“, (Obraćanje na Memorijalu mira u Hirošimi, 24. studenoga 2019.).

Papa se osvrnuo na to kako danas sa zabrinutošću gledamo u budućnost, osobito nakon globalne pandemije bolesti COVID-19 i nastavka ratova u raznim dijelovima svijeta, uključujući i rat koji se vodi u Ukrajini.

„Događaji u proteklih nekoliko godina jasno su pokazali da samo zajedno, u bratstvu i solidarnosti, naša ljudska obitelj može nastojati izliječiti rane i izgraditi pravedan te miran svijet“, napisao je papa Franjo.

Samo zajedno, u bratstvu i solidarnosti, naša ljudska obitelj može nastojati zaliječiti rane i izgraditi pravedan i miran svijet.

Sveti Otac opisao je „multipolarni svijet dvadeset i prvog stoljeća“ u kojem je „težnja za mirom usko povezana s potrebom za sigurnošću i promišljanjem o najučinkovitijim sredstvima za njezino jamčenje“.

Rekao je da unutar te perspektive globalna sigurnost „treba biti cjelovita, sposobna obuhvatiti pitanja uključujući pristup hrani i vodi, poštovanje okoliša, zdravstvenu skrb, izvore energije i pravednu distribuciju svjetskih dobara“.

„Cjeloviti koncept sigurnosti može poslužiti za učvršćivanje multilateralizma i međunarodne suradnje između vladinih i nevladinih aktera, na temelju duboke međupovezanosti između tih pitanja, što čini nužnim zajedno usvojiti, pristup odgovorne multilateralne suradnje“, istaknuo je papa Franjo.

Nazvavši Hirošimu „simbolom sjećanja“, napomenuo je da ona „odlučno očituje neadekvatnost nuklearnog oružja za učinkovit odgovor na današnje velike prijetnje miru i za osiguranje nacionalne i međunarodne sigurnosti“.

Pozvao je na razmatranje „katastrofalnog humanitarnog i ekološkog utjecaja koji bi proizašao iz uporabe nuklearnog oružja, kao i rasipanja te loše raspodjele ljudskih i gospodarskih resursa uključenih u njihov razvoj“.

Papa se također osvrnuo na posljedice „kontinuiranoga ozračja straha i sumnje koje stvara njihovo puko posjedovanje, što ugrožava uzajamno povjerenje i dijalog“.

„U tom su kontekstu nuklearno oružje i druga oružja za masovno uništenje multiplikator rizika koji nudi samo iluziju mira“, istaknuo je.

Papa je pismo zaključio jamstvom svoje blizine i blagoslova, napominjući da se pridružuje u molitvi „da summit G7 u Hirošimi pokaže dalekovidnu viziju u postavljanju temelja za trajni mir te stabilnu i dugoročno održivu sigurnost“.

Cjeloviti tekst „Pisma pape Franje biskupu Hirošime u povodu summita G7“ možete pronaći na vatikanskim internetskim stranicama.