Na XXIX. nedjelju kroz godinu, 17. listopada papa Franjo je u Bazilici sv. Petra u Vatikanu predsjedao misom tijekom koje je podijelio biskupski red mons. Guidi Mariniju, biskupu Tortone, i mons. Andrésu Gabrielu Ferradi Moreiri, tajniku Kongregacije za kler.

Na misi je Sveti Otac održao homiliju predviđenu u obredniku za ređenje biskupâ kojoj je dodao neka svoja vlastita razmišljanja.

Neprekidnim biskupskim nasljeđem u živoj tradiciji Crkve je sačuvana ta živa služba, ta primarna služba te se Spasiteljevo djelo nastavlja i razvija do naših dana. U biskupu okruženom svojim prezbiterima, prisutan je među vama sâm Gospodin naš Isus Krist, vječni Veliki svećenik, rekao je Papa u homiliji.

Krist je taj koji u biskupskoj službi nastavlja propovijedati evanđelje spasenja i, po sakramentima vjere, posvećivati vjernike. Krist je taj koji u očinstvu biskupa daje svome tijelu, koje je Crkva, rasti s novim članovima. Krist je taj koji u mudrosti i razboritosti biskupa vodi Božji narod na njihovom zemaljskom putovanju prema vječnoj sreći. Prihvatite, dakle, s radošću i zahvalnošću ovu našu braću, koju mi biskupi danas polaganjem ruku pridružujemo zboru biskupâ, pozvao je Papa u homiliji na misi biskupskog ređenja u Vatikanu.

Obraćajući se dvojici novih biskupa istaknuo je da ih je Gospodin postavio da među ljudima budu Božji ljudi. Biskupstvo je, istaknuo je, naziv jedne službe – nema pravog biskupstva bez služenja – a ne naziv za čast, kako su htjeli učenici, da jedan bude s desna, a drugi slijeva. Služenjem ćete čuvati vlastiti poziv i bit ćete autentični pastiri u služenju, a ne u častima, u vlasti, u moći, istaknuo je Papa.

Pozvao je nove biskupe da naviještaju Riječ „bilo to zgodno ili nezgodno“. Kao čuvari vjere, službe, milosrđa u Crkvi, poručio im je, mora ih resiti blizina s Bogom u molitvi, blizina s drugim biskupima, blizina s njihovim svećenicima te blizina s vjernim Božjim narodom.

Neka vam Gospodin dadne da rastete na ovom putu blizine, na taj ćete način bolje oponašati Gospodina, jer je on uvijek bio i uvijek nam jest blizu, a svojom nas blizinom koja je suosjećajna i nježna vodi nas naprijed. I neka vas Gospa čuva, zaključio je Sveti Otac svoju homiliju.