Foto: screenshot

Trgovina ljudima zločin je protiv cijeloga čovječanstva, i došao je trenutak da ujedinimo snage kako bismo oslobodili žrtve takve trgovine – istaknuo je papa Franjo u poruci koju je poslao Međunarodnoj organizaciji rada, okupljenoj od 28. svibnja u Ženevi na svojemu 103. zasjedanju. Papa u poruci potiče vlade da usredotoče svoje politike na doseljenike i na mlade, koji su prve žrtve svjetske gospodarske krize.

Trgovina ljudima za papu Franju je kao rana na srcu, kao što su – napisao je Papa – i prisilan rad, i svođenje na ropstvo. Sve su to – prema Papinim riječima – karike u lancu zlorabljenja koji se rađa tamo gdje cvjeta „globalizacija ravnodušja“, a koji valja što prije prekinuti. Neprihvatljivo je da je u našem svijetu rad tih ljudi svedenih na ropstvo postao novac u optjecaju. To se ne smije nastaviti! – istaknuo je Sveti Otac te dodao – Trgovina ljudima zločin je protiv cijeloga čovječanstva. Došao je trenutak da sjedinimo snage i zajedno radimo kako bismo oslobodili žrtve te trgovine, i iskorijenili zločin koji pogađa sve nas, od pojedinačnih obitelji do cijele svjetske zajednice.

Drugi osjetljivi problem jest kriza zapošljavanja. U kršćanskom viđenju – podsjetio je papa Franjo – ljudski je rad dio stvaranja, koji nastavlja kreativni Božji rad; stoga ga valja smatrati darom i dužnošću. Iz toga proizlazi da rad nije samo neka roba, nego posjeduje vlastito dostojanstvo i vrijednost. Zbog toga sada, kada nezaposlenost dramatično širi granice siromaštva, – primijetio je Sveti Otac – oni koji se bave politikom rada, kao što je Međunarodna organizacija rada, trebaju prije svega posvetiti pozornost nezaposlenoj mladeži, kako bi im veća ponuda mogućnosti za rad vratila svijest o vlastitoj vrijednosti.

Papa, osim toga, od Međunarodne organizacije rada traži usklađene napore kako bi potaknula vlade da olakšaju preseljenje selilaca za dobro sviju, kako bi se prekinula trgovina ljudima i opasni uvjeti njihova putovanja. Tu u igru ulazi – kako je napisao Sveti Otac – utvrđivanje ciljeva održivoga razvoja, koji bi trebali biti planirani nesebično i hrabro, kako bi doista uspjeli utjecati na uzroke siromaštva i gladi u svijetu, postigli bitne rezultate u zaštiti okoliša, svim ljudima zajamčili dostojan posao, te pružili odgovarajuću zaštitu obitelji, koja je bitan čimbenik svakog ljudskog i društvenog održivog razvoja – istaknuo je na kraju Sveti Otac. (RV/Bitno.net)