Predstavljajući godišnji proračun Svete Stolice pročelnik Tajništva za gospodarstvo isusovac o. Juan Antonio Guerrero najavio je veću razvidnost financijskih podataka, ističući da „vjernici to imaju pravo znati”, prenosi agencija Kathpress.

Rimska kurija, središnje upravno tijelo Svete Stolice, smanjila je deficit od 75 milijuna eura u godini 2018. na 11 milijuna protekle godine, istaknuo je pročelnik Guerrero, predstavljajući vatikansku bilancu 1. listopada. Imovina kurije umanjena za obveze tako iznosi 1,4 milijardi eura. To se odnosi samo na Svetu Stolicu, ne i na Državu Grada Vatikana, Vatikansku banku IOR, Petrov novčić i zaklade povezane s kurijom.

Tako ukupna neto imovina Vatikana iznosi 4 milijarde eura, s udjelom Rimske kurije od 35 posto. Ukupno gledano protekle godine nije bilo deficita, kao ni 2016. kada je posljednji put objavljena iscrpna bilanca. Deficit Guerrero tumači kao „normalan” jer crkvena uprava nije usmjerena na profit.

Od 318 milijuna izdataka 21 posto odnosno 67 milijuna eura utrošeno je na upravljanje imovinom, uključujući 18 milijuna za poreze i 25 milijuna za održavanje zgrada, dok su prihodi od nekretnina iznosili 164 milijuna eura.

Troškovi diplomatskoga djelovanja iznosili su 43 milijuna eura, odnosno 21 posto ukupnih izdataka. Pročelnik je pritom istaknuo da ne zna ni za jednu državu koja je s tim sredstvima uspjela financirati rad 125 veleposlanstava i ureda stalnih promatrača Svete Stolice diljem svijeta. Dodao je da je isto tako efikasan i komunikacijski sustav Svete Stolice s utrošenih 45 milijuna eura.

Udio kolekte Petrova novčića je 53 milijuna eura. Ukupno je protekle godine 66 milijuna eura, odnosno gotovo trećina, potrošena na misijske djelatnosti Svete Stolice. Pritom su u proračunu uz karitativne namjene uračunati i troškovi komunikacija, nuncijatura, pomoć Istočnim Crkvama i ostale aktivnosti.

Pročelnik se osvrnuo i na aktualnu investicijsku aferu, istaknuvši da prema informacijama s kojima on raspolaže nekretnine koje su u pitanju nisu povezane s Petrovim novčićem. Pritom nije govorio o tome koliko su u početku ulaganja u londonski poslovni kompleks korišteni milodari. No, najavio je veću financijsku transparentnost, dodavši da je u nekim slučajevima Vatikan „ne samo možda prihvatio pogrešne savjete, već bio i prevaren”. Otkako su počele reforme u studenome 2018. koristi se model koji omogućuje više transparentnosti i nadzora, a taj će proces biti dovršen krajem ove ili početkom iduće godine, najavio je Guerrero.