Tomasi

U razgovoru s novinarom Radio Vatikana nadbiskup je istaknuo kako je u ime Svete Stolice želio istaknuti da novi pokušaji proglašavanja prava za neke male skupine osoba ne idu u ispravnom smjeru, jer su u Općoj povelji o ljudskim pravima zajamčena temeljna prava svakoj osobi, dakle i onima koji su različitog spolnog usmjerenja, stoga predlaganje posebnih prava može oslabiti načelo univerzalnosti prava. Neke države i skupine vrše pritisak da se proglasi ne samo pravo na poštivanje i ne diskriminiranje osoba s različitim spolnim usmjerenjima, nego da se ozakoni i brak između istospolnih osoba. Moramo se dakle jasno opredijeliti i učiniti da shvate kako njihovi prijedlozi nisu u interesu ni društva ni općeg dobra – objasnio je nadbiskup Tomasi.

Osvrnuvši se na teoriju roda, koja zanemaruje razlike između muškarca i žene, rekao je kako je riječ o ideologiji koja niječe ljudsku narav, jer svaka se osoba rađa ili kao muško ili kao žensko, spol dakle ne ovisi o osobnoj želji kako bi željeli promicatelji te ideologije, koji niječu stvarnost i stvaraju pretpostavke za veliku pomutnju, moguće sukobe i samouništenje ljudskog roda. Kršćanski realizam polazi od stvarnosti kakva jest: stol je stol, a cvijet je cvijet, i uvijek će to biti jer ih moja mašta ne može promijeniti. Isto je tako i s osobama, muško uvijek ostaje muško, a žensko uvijek žensko, premda se i ne ponašali kao muško i žensko. Društvo mora štititi dostojanstvo svake osobe, ali istodobno mora štiti obitelj utemeljenju na braku između muškarca i žene, jer obitelj jamči budućnost ljudskom rodu – istaknuo je nadbiskup Tomasi.

Govoreći o problemu zlostavljanje djece, rekao je da u svijetu ima više od 300 tisuća djece vojnika, te oko 115 milijuna male djece i 100 milijuna adolescenata na prinudnom radu. Stoga je vrlo žurno i važno upozoriti međunarodnu zajednicu na tu stvarnost, osim toga i na nasilje nad djecom u obiteljima, u školama i sabiranim centrima za izbjeglice. Nadbiskup je također podsjetio na žalosno iskustvo zlostavljanja djece u nekim crkvenim sredinama i na mjere koje Crkva poduzima da suzbije svaki pokušaj spolnog zlostavljanja. No, moramo biti vrlo iskreni i priznati da se to žalosno iskustvo nije dogodilo samo u Crkvi, događa se u obiteljima i u sredinama gdje borave mladi. Na međunarodnoj je zajednici velika odgovornost glede odgoja i usvajanja učinkovitih zakona protiv zlostavljanja djece – zaključio je nadbiskup Tomasi.(rv/bitno.net)