Lombardi

Glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi objavio je jučer priopćenje povodom članka koji je objavljen u talijanskoj La Reppublici i koji sadrži razgovor pape Franje s novinarom tog glasila Eugeniem Scalfarijem, te demantirao da je Papa rekao neke rečenice napisane u njemu.

Članak objavljen u talijanskim novinama odjeknuo je po cijelom svijetu jer je, tvrdi Scalfari i tako je to prenio u članku, Papa u razgovoru s njim rekao da će “riješiti pitanje celibata”, te kako u Crkvi među svećenstvom ima oko “2 posto pedofila”, te da ih ima i “među biskupima i kardinalima”.

Scalfari je u spomenutom članku napisao kako je Papa rekao:

“Možda ne znate da je celibat ustanovljen u X. stoljeću, dakle 900 godina nakon smrti Našega Gospodina. U istočnoj Katoličkoj crkvi i dosad je postojala mogućnost da svećenici budu oženjeni. Problem jamačno postoji ali nije krupan. Treba vremena, ali rješenjâ ima i naći ću ih.“

O pedofiliji je, barem tako piše u članku La Reppublice, Papa rekao kako su mu dostavili podatke o broju svećenika u Crkvi koji su evidentirani kao pedofili, te da ih ima”oko 2 posto, a među njima su i biskupi i kardinali”.

“Nalazim to stanje nepodnošljivim i moja je nakana suzbiti ga strogošću koju to zaslužuje.”, prenosi La Reppublica Papu.

Odmah nakon objave članka Lombardi je objavio priopćenje u kojem navodi kako je Scalfari (inače živahan 90-godišnjak), kao i prošli put, objavio članak koji se ne može nazvati razgovorom, kako nije riječ o klasičnoj shemi pitanja i odgovora, nego je novinar po sjećanju prenio ono što je Papa Franjo govorio.

“Može se reći, ipak, da teme u članku prenose općenito ozračje razgovora između Svetog Oca i Scalfarija, ali pri tome se u članku pojavljuju izrazi koje Papa nije koristio na način na koji su navedeni. Navest ću dva primjera – onaj gdje se tvrdi da je Papa rekao kako među pedofilima ima i kardinala. a drugi je o tome da će “riješiti celibat”, stoji u priopćenju glasnogovornika.

Ono što Lombardi nije pojasnio jest zašto se ponovno događa situacija u kojoj talijanski novinar netočno i tendenciozno prenosi svoj razgovor s Papom i zašto mu se dopustilo to ponovno napraviti i to u slučaju tako osjetljivih tema poput pedofilije. Podsjetimo, Scalfari je u listopadu prošle godine objavio razgovor s Papom, nakon čega je Tiskovni ured Svete Stolice objavio priopćenje kako su neke izjave pripisane Papi u tom razgovoru neutemeljene. Sada se ponavlja potpuno ista situacija.

G. An. | Bitno.net