OSSROM88054_Articolo

U uručenom govoru, Sveti je Otac primijetio snažno opadanje sakramentalne prakse među katolicima u Njemačkoj. Dok su 1960-ih godina vjernici gotovo svugdje išli na nedjeljnu misu, danas ih je često manje od 10%.

Sakramentima se sve rjeđe pristupa, a to se osobito tiče ispovijedi. Sve manje i manje katolika prima potvrdu ili sklapa katolički brak – nastavio je Papa. Broj svećeničkih i redovničkih zvanja značajno je opao. S obzirom na te činjenice, doista se može govoriti o eroziji katoličke vjere u Njemačkoj.

Napomenuo je da rješenje te krize ovisi o nadvladavanju „paralizirajuće bezvoljnosti“ i da se ne može temeljiti na pokušaju obnavljanja ruševina „dobrih starih dana“ iz prošlosti, no može biti nadahnuto životom ranih kršćana. Papa je svratio pažnju na biblijske likove Priscile i Akvile, bračnoga para koji je svojim riječima i životom svjedočio Kristovu ljubav. Primjer tih – kako se izrazio – „volontera“ može nam pomoći u promišljanju trenda sve veće institucionalizacije.

Uvijek otvaramo nove strukture iz kojih, na koncu, izostanu vjernici. To je vrsta novog pelagijanizma, koji svoje povjerenje stavlja u administrativne strukture, u savršene organizacije – nastavio je Papa – te se odlikuje prevelikom centraliziranošću koja, umjesto da pomaže, komplicira život Crkve i njezinu misijsku dinamiku.

Biskupima je rekao da više pažnje posvete ispovijedanju za vrijeme Jubileja milosrđa, budući da je „u ispovijedi početak preobrazbe svakog pojedinog kršćanina i reforme Crkve“. Sveti je Otac također ustvrdio kako je važno naglasiti usku povezanost euharistije i svećeništva. Dragocjena suradnja s laicima, osobito tamo gdje nedostaje zvanja, ne može postati zamjena za ministerijalno svećeništvo ili ostaviti dojam da je ono opcionalno. Ako nema svećenika, nema euharistije – napomenuo je papa Franjo.

Rekao da je zadatak biskupa koji se uvijek nedovoljno cijeni predanost zaštiti života. Crkva se nikada ne smije umoriti od zagovaranja života i nikada ne smije prestati naviještati da se ljudski život ima bezuvjetno štititi od začeća do prirodne smrti. Dodao je da nas bilo koji kompromis po tom pitanju čini dijelom „kulture otpada“, koja ranjava najslabije i neobranjene: nerođenu djecu, stare i bolesne. Svi ćemo mi na koncu doživjeti te bolne posljedice – rekao je papa Franjo.

Također je progovorio o izbjegličkoj krizi u Europi te zahvalio Crkvama i pojedincima koji su pružili pomoć ljudima koji traže zaštitu od rata i progona. U Kristovu duhu, moramo se nastaviti suočavati s izazovom velikog broja ljudi u potrebi. Istovremeno, podržavamo humanitarne inicijative, kako bi se uvjeti života u njihovim domovinama učinili podnošljivijima – rekao je Papa.

RV | Bitno.net