Prvi vatikanski čovjek za liturgiju i novoimenovani kardinal Arthur Roche dao je intervju za Crux u kojem se, između ostalog, osvrnuo na odnos Crkve prema katolicima koji preferiraju tradicionalnu latinsku misu.

Ranije u razgovoru Roche je spomenuo važnost zajedništva i građenja mostova što je novinarka iskoristila kako bi ga upitala kako se to može primijeniti na vjernike koji se osjećaju povrijeđenima odlukom pape Franje da ograniči slavljenje svetih misa po starom obredu.

“Pa, ne radi se o velikim restrikcijama”, odgovorio je kardinal. “Tridentinska misa na latinskom jeziku, ili misa po misalu iz 1962., još je uvijek dostupna. Ali znate što, ako dirnete u to područje svi počnu vikati. To nam već nešto govori. Što je to, gotovo histerično? Jer Crkva je na najvećoj razini donošenja zakona, a to je ekumenski koncil, odlučila da se liturgija treba reformirati za sadašnje vrijeme kako bi zapravo mogla služiti kao oruđe evangelizacije te, što je najvažnije, bila središte našeg slavljenja Boga, kao zajednice, u ljubavi.”

“Važno je najprije razjasniti temeljne stvari, prije no što ih se ispolitizira, a čini mi se da postoji velika politizacija oko ovog pitanja, što je, zapravo, nedostojno”, istaknuo je prefekt Dikasterija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu kojeg je Papa u subotu imenovao kardinalom.

Roche je dodao kako je njegov dikasterij “vrlo otvoren za razgovore” te da je u toku prošle godine, nakon objave Traditionis Custodes (motuproprija kojim je Sveti Otac ograničio slavljenje tradicionalne latinske mise, op. nov.) “primio tzv. ‘tradicionalističke’ zajednice”.

“No moramo biti vrlo pažljivi”, poručio je kardinal, istaknuvši kako “nisu ljudi u lobijima ti koji stvaraju tradiciju, već Crkva”.

“Za mene kao Engleza postoji odličan primjer iz naše povijesti, povijesti Reformacije, kada su mladi svećenici bili mučeni i ubijani na iznimno okrutne načine zbog dvije stvari: svete mise i vjernosti Petrovoj stolici, vjernosti papi. Kad god slavimo misu kao točku zajedništva spominjemo jedinstvo s papom, a drugo da smo u zajedništvu s biskupom koji je u zajedništvu s papom.”

“Vjerujemo li ozbiljno u to ili želimo stvoriti novu crkvu? Pokušavamo li biti protestanti umjesto katolika?” zaključio je Roche.