Je li sljedeci papa posljednji papa prije smaka svijeta

Godine 1140. irski je biskup Malahija s grupom monaha posjetio Rim. Popeli su se na brežuljak Janiculum kako bi zahvalili Bogu na sigurnom završetku svoga putovanja. Na brežuljku je Malahija imao viziju 112 papa prije kraja svijeta. Svaki je papa bio opisan kratkom šifriranom frazom na latinskom jeziku. Ono što priču čini zanimljivom jest to da će nakon umirovljenja Benedikta XVI. biti izabran posljednji papa s Malahijeve liste.

Ovdje već priča postaje uzbudljiva, jer je irski svetac imao viziju da će posljednji papa s liste također biti posljednji papa prije Kristova drugog dolaska. Njegovo je proročanstvo za posljednjeg papu duže od ostalih i sadrži zabrinjavajuće viđenje, a glasi:

„Usred golemog progona, na prijestolje će svete Rimske crkve sjesti Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tijekom mnogih stradanja, nakon čega će grad sedam brda biti uništen, i strašni će Sudac suditi svome narodu.“

Teoretičari zavjere i ljubitelji Nostradamusa vole istraživati proročanstva svetog Malahije, pokušavajući pronaći smisao njegovih šifriranih poruka. Bili su oduševljeni imenom Ganca kardinala Turksona. Njegovo je ime Petar! I studirao je u Rimu!!! U Gani ga zovu ‘Petar Rimljanin’!!!

Međutim novi papa može biti i kardinal Odilo Pedro Scherer. No to ne bi zaustavilo one koji su zapeli za teoriju zavjere. Koji god papa bio izabran, možete biti sigurni da će ovi pronaći nekakvu poveznicu na ime Petar. Njegovo će srednje ime biti Petar, ili je u srednjoj školi imao nadimak Stijena, ili je gledao film o ‘kršnom’ Rockyju Balboi, ili će jednostavno reći ‘Zapravo je svaki papa Petar Rimljanin, to je simbolika’.

Ovakav vrlo prilagodljiv pristup imali su i proučavajući druge Malahijine izraze. Latinski natpis za papu Ivana Pavla II. glasi ‘De labore Solis’ što u prijevodu znači ‘promjena Sunca’, a papa Ivan Pavao rođen je na dan pomrčine Sunca.

Ili, fraza za Benedikta XVI. prilično je nejasna a glasi ‘Gloria Olivae’ (slava masline). Vatikanski su šaljivci prije izbora znali reći da to znači da će za papu biti izabran kardinal Martini, jer što može bolje pristajati maslini od suhog martinija.

Nakon izbora pape Benedikta, ljubitelji proročanstava njegov su izbor povezali s poznatim benediktinskim samostanom Monte Olivetom i benediktinskim grbom na kojemu je maslinova grančica (ali oni zapravo i ne pokazuju sliku tog grba). U svakom slučaju, poveznica je u imenu koji je Ratzinger izabrao. Sveti je Benedikt ponos Monte Oliveta i benediktinci vole maslinove grančice. To je potpuno jasno, zar ne?

Dakle, Benedikt XVI. je predzadnji na listi, a sada dolazi posljednji papa. Petar Rimljanin će biti izabran. Vrlo je uzbudljiva pomisao da su Kristov drugi dolazak i kraj svijeta blizu! Baš kad smo se toliko razočarali majanskim proročanstvom…

No pričekajte trenutak. Moramo prekinuti ovakvo razmišljanje s nečim što se zovu činjenice. Problemi su višestruki. Prije svega, svi se prognostičari ponašaju poput teoretičara zavjere i ljubitelja proročanstava: započinju s teorijom ili proročanstvom i onda prilagode činjenice. To nalikuje na priču o Pepeljuginoj ružnoj sestri koja nije mogla navući staklenu cipelicu.

Drugi je problem nešto što se zove dokaz. Iako je sv. Malahija povijesna ličnost iz 12. stoljeća, njegovo se proročanstvo nije spominjalo prije 1590. Tko bi rekao! Proročanstva za pape koji su izabrani između 1150. do kraja 16. st. nejasna su i netočna. Malčice sumnjivo. Možda je sve to napisano 1590. kada su proročanstva navodno otkrivena? A tu je i jedan problem – Malahijin originalni dokument više ne postoji. Recimo da je nestao – poput onih mormonskih zlatnih ploča ispisanih drevnim egipatskim jezikom koje je Joseph Smith čitao pomoću  posebnih naočala, koje su također misteriozno nestale.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Osim toga, prorok Nostradamus živio je krajem 16. stoljeća; u to je vrijeme bila popularna oduševljenost proročanstvima na šifriranom jeziku. Znanstvenici su Malahijina proročanstva iz 12. stoljeća prozvali jeftinom krivotvorinom 16. stoljeća – najvjerojatnije su nastala pod utjecajem ondašnjih izbora za papu. Stoga večeras možete mirno spavati. Kraj svijeta vjerojatno nije blizu. S druge strane… zašto ipak ne pripremite svoju dušu?

Dwight Longenecker

Izvor: www.patheos.com

Prijevod: I.V. | Bitno.net