Na Šestom svjetskom forumu o vodi, koji je započeo 12. ožujka u Marseilleu, u Francuskoj, okupili su se predstavnici iz svijeta politike, lokalnih ustanova, poduzećā, organizacijā za zaštitu okoliša, i za suradnju. U ime Svete Stolice na skupu sudjeluje izaslanstvo Papinskoga vijeća ”Pravda i mir’.

Govoreći za Radio Vatikan o tom dragocjenom dobru, biskup Mario Toso, tajnik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, istaknuo je da s vodom ne valja postupati kao s nekom robom; njezina uporaba, naime, ima biti racionalna i solidarna. Ističući potom prinos i mišljenje Svete Stolice, napomenuo je da pretjerano trgovačko viđenje i ponašanje može dovesti do programiranja ulaganja u infrastrukture samo na područjima gdje se pokazuje da je njihovo ostvarivanje unosno, odnosno gdje je to isplativo, gdje živi mnogo ljudi. Postoji stoga opasnost – upozorio je biskup – da se vlastitu braću i sestre ne smatra ljudskim bićima s pravom na dostojan život, nego samo jednostavnim kupcima.

Takav trgovački pristup – prema biskupovim riječima – u nekim slučajevima vodi do nepotrebne ovisnosti o mrežama, postupcima, pretjeranim administriranjem, te je spreman opskrbiti vodom samo onoga tko je u stanju platiti ju. Drugo ograničenje u trgovačkom pristupu upravljanju vodom i drugim prirodnim izvorima jest skrb za okoliš i njegovo očuvanje, uz preuzimanje vlastitih odgovornosti, samo ako, i kada je to gospodarski isplativo – upozorio je biskup Toso. Osvrnuvši se potom na geslo foruma, koje glasi: „Vrijeme je za rješenjā“, biskup je rekao da Papinsko vijeće za pravdu i mir, nakon prethodnih susreta u Kyotu, Meksiku i Istambulu, osjeća da je došlo vrijeme za konkretne odluke, među ostalim i zbog toga što voda ima bitnu ulogu u razvoju naroda.

Mislim da je građansko društvo prvo odgovorno za opće dobro kao što je voda – napomenuo je potom msgr. Toso. Kako bi što bolje postiglo svoje ciljeve, građansko društvo organizira političku zajednicu i društvo, a ono obično upravlja dobrima u svrhu općega dobra. Ako se, međutim, dogodi da politički predstavnici, odnosno političko društvo tim dobrima ne upravlja univerzalno, odnosno ne zajamči pristup tim dobrima svima, građansko je društvo pozvano pokrenuti se i potaknuti političke vlasti da djeluju poštujući pravo na vodu kao pravo za sve ljude, uspostavljajući takvo upravljanje koje, ako i uključuje privatnike, to ostvaruje nadzirući ih i usmjeravajući na upravljanje koje je u skladu s potrebama općega dobra, koje je dobro svih ljudi – istaknuo je biskup Toso. (rv/bitno.net)