Apostolska putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, Maroko, Bugarsku i Makedoniju, Svjetski susret mladih u Panami, sastanak s predsjednicima biskupskih konferencija u veljači u Vatikanu, Biskupska sinoda za Amazoniju u listopadu, neki su od događaja u programu Svetog Oca za ovu godinu

Foto: Shutterstock.com

Svjetski susret mladih u Panami

Putovanje pape Franje u Panamu na Svjetski susret mladih, koji će trajati od 23. do 28. siječnja, bit će prvo u 2019. godini. Tema 34. susreta bit će “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!”(Lk 1,38). U studenome se Sveti Otac mladima obratio videoporukom te ih pozvao sve, one koji vjeruju i one koji ne vjeruju, da iziđu iz sebe i stave se u službu drugima. Naš život smisao pronalazi samo u služenju Bogu i bližnjemu, rekao je. Mnogi mladi često pokazuju želju za pomaganjem drugima, da učine nešto za one koji pate. Snaga mladih može promijeniti svijet kroz revoluciju služenja koje može pobijediti jake sile ovoga svijeta, istaknuo je papa Franjo u spomenutoj videoporuci, prenosi Vatican News.

Putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate

Od 3. do 5. veljače Sveti Otac će otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate, te će biti prvi papa koji posjećuje tu zemlju. Geslo posjeta je “Učini me posrednikom Tvoga mira “. U središtu toga događaja je važnost međureligijskog dijaloga i bratstva među pripadnicima različitih religija. Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata su 2019. godinu proglasile “Godinom tolerancije”, s ciljem promicanja kulture udaljene od svakog fundamentalizma.

Vijeće kardinala i reforma kurije

Od 18. do 20. veljače u Vatikanu će se održati 28. sastanak Vijeća kardinala. U središtu tog sastanka bit će projekt revizije konstitucije “Pastor Bonus” o Rimskoj kuriji. U prosincu je Svetom Ocu predan novi prijedlog apostolske konstitucije, pod nazivom “Praedicate evangelium”. Cilj je učiniti to vatikansko upravno tijelo osjetljivijim na potrebe Crkve koja je duboko misionarska i koja izlazi.

Sastanak o zlostavljanjima u veljači

Odmah nakon sastanka Vijeća kardinala, u Vatikanu će se od 21. do 24. veljače održati sastanak Svetoga Oca s predsjednicima svih biskupskih konferencija u svijetu kako bi razgovarali o prevenciji zlostavljanja djece i ranjivih odraslih. To će biti temeljni susret za borbu protiv zloupotrebe moći, savjesti i seksualnosti koje su počinili neki članovi Crkve.

Posjet Maroku

Trideset i tri godine nakon povijesnog posjeta svetog Ivana Pavla II. Maroku, tu će zemlju posjetiti papa Franjo. Putovanje je zakazano za 30. i 31. ožujka.

Putovanje u Bugarsku i Makedoniju

Od 5. do 7. svibnja Papa će boraviti u Bugarskoj i Makedoniji. U Bugarskoj će Sveti Otac posjetiti gradove Sofiju i Rakovski, a geslo putovanja bit će “Pacem in Terris”, kao podsjetnik na encikliku sv. pape Ivana XXIII., prvog apostolskog vizitatora i delegata u toj zemlji. U Makedoniji će papa Franjo posjetiti glavni grad Skopje, a geslo tog putovanja je “Ne boj se stado malo” (Lk 12,32). Naime, u tim su dvjema zemljama, u odnosu na pravoslavne vjernike, katolici manjina.

Sinoda za Amazoniju

Među važnim događajima koji su zakazani za 2019. godinu jest i posebna skupština biskupske sinode za područje Panamazonije, koja će se održati u listopadu. Ta će skupština obuhvatiti sedam biskupskih konferencija i devet zemalja amazonskoga područja. Papa Franjo želi da se na tom susretu razmotre novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju na tome području.

IKA | Bitno.net