Kako je pojasnio, ta obljetnica jest obljetnica vapaja hispanofone Amerike za neovisnošću. Bio je to odgovor na svijest o nedostatku slobode, na svijest naroda da je iscijeđen i opljačkan, podvrgnut sporednim koristima vladajućih moćnika – rekao je papa Franjo citirajući apostolsku pobudnicu ‘Evangelii gaudium’.

Taj je odgovor u skladu s izazovom evangelizacije. Radost Evanđelja ispunja cijeli život onih koji se susretnu s Isusom. On oslobađa od grijeha, od žalosti, od nutarnje praznine, od samoće. Svi mi ovdje okupljeni, za stolom s Isusom, postajemo krik proizišao iz uvjerenja da nas njegova nazočnost potiče na jedinstvo, pokazuje nam lijepi obzor, i nudi željenu gozbu – napomenuo je Papa.

Osjećajući se poslanim od Oca, Isus šalje svoje učenike s poslanjem u svijet koji voli unatoč zavjerama i izdajama. U tom trenutku Gospodin na vlastitom tijelu osjeća sve najgore iz ovoga svijeta: spletke, nepovjerenje, izdaju, ali ne skriva se, i ne žali se – napomenuo je Papa te istaknuo da i mi svakoga dana vidimo kako živimo u svijetu izmučenom ratovima i nasiljem. Bilo bi površno smatrati da se podjele i mržnja odnose samo na napetosti među zemljama ili društvenim skupinama – primijetio je Sveti Otac.

To su zapravo očitovanja onoga „raširenog individualizma“ koji razdvaja ljude i stavlja jedne protiv drugih, u težnji za vlastitim blagostanjem, a to je – prema Papinim riječima – plod rane grijeha u srcu ljudi, čije se posljedice odražavaju i u društvu i u svemu stvorenom. Isus nas šalje upravo u taj svijet koji nas izaziva, i poziva da budemo Gospodinov vapaj za jedinstvom i slobodom.

Dvjestota obljetnica nas potiče da budemo pozorni i ne miješamo to s lažnim utopijama, nego da nasljedujemo evangelizaciju kao sredstvo jedinstva među različitim težnjama i osjećajnostima – napomenuo je Papa te istaknuo – Dok se u svijetu, posebno u nekim zemljama, pojavljuju različiti oblici ratovâ i sukobâ, mi kršćani ustrajemo u prijedlogu priznavanja drugoga, iscjeljivanja ranâ, gradnje mostova, uspostavljanja odnosa, te u tomu da jedni drugima pomažemo nositi teret.

Težnja za jedinstvom pretpostavlja nježnu i utješnu radost evangelizacije, uvjerenje da imamo beskonačno dobro koje možemo prenositi, a koje se u tom prenošenju ukorjenjuje. A tkogod doživi to iskustvo – istaknuo je Papa – poprima veću osjećajnost prema potrebama drugoga. Za to je potrebno djelovati u svrhu uključivanja na svim razinama, izbjegavajući egoizme i promičući komunikaciju, dijalog i suradnju.

Valja povjeriti svoje srce suputniku, i to bez sumnji i nepovjerenja… – napomenuo je papa Franjo te istaknuo – Povjeriti se drugomu jest vještina, postizanje mira jest vještina. Nije moguće zamisliti sjaj jedinstva ako nas duhovna svjetovnost međusobno sukobljava, ako nas potiče na neplodnu težnju prema moći, ugledu, užitku ili gospodarskoj sigurnosti.

To jedinstvo ima misionarsku vrijednost, „kako bi svijet povjerovao“. Evangelizacija nije prozelitizam, nego je ona privlačenje udaljenih našim svjedočanstvom; ona je ponizno približavanje onima koji se osjećaju daleko od Boga i od Crkve, onima koji se boje ili koji su ravnodušni, kako bismo im rekli: ‘Gospodin poziva i tebe da budeš dio njegova naroda, i to čini uz mnogo poštovanja i ljubavi’ – napomenuo je Papa.

Poslanje Crkve, kao sakrament spasenja, dosljedan je svojemu identitetu naroda u hodu, uz poziv da u svoj razvoj uključi sve narode planeta. Koliko je jače zajedništvo među nama, toliko će biti lakše poslanje. Crkva ima biti gostoljubiva kuća, stalna škola misionarskoga zajedništva, u bliskosti s Isusom koji nas je posvetio: „za njih posvećujem sebe, kako bi i oni bili posvećeni u istini“. Isus nas posvećuje – istaknuo je Papa – kako bi potaknuo osobni susret s Njim, koji nadahnjuje susret s drugima, zauzimanje u svijetu, te evangelizacijski zanos.

Trebamo imati iste osjećaje, daleko od kušnji ideologija i sektaštva – napomenuo je Sveti Otac te dodao da pritom imamo misliti kako smo opravdani krvlju Isusa Krista; a braća smo jer je Bog poslao u naša srca Duha svojega Sina. Istaknuvši potom identitet kršćana, Sveti je Otac kazao da je on daleko od jednolikosti; to je identitet koji izražava bogatstvo drugačijega, a koji obuhvaća i dužnost: jao meni ako ne propovijedam Evanđelje! – rekao je papa Franjo navodeći riječi svetoga Pavla. Riječ je o darivanju sebe koje svakoga od nas uključuje kao osobu, koje uspostavlja međuljudske odnose koji ne nastaju na davanju „stvari“, nego na davanju sebe, kao osoba koja je susrela Isusa, te svjedoči Sina Božjega, pravoga darivatelja svojega života – rekao je papa Franjo.

RV | Bitno.net