Kasper

Moje uvodno izlaganje imalo je teološki karakter, progovorio sam o ljepoti obitelji. Od tuda moramo krenuti, kako bi se pozabavili sa svim problemima povezanim s tim pitanjem, pojasnio je njemački kardinal Walter Kasper svoje jučerašnje izalaganje s kojim je započeo izvanredni Konzistorij kardinala o temi obitelji.

Kasper je u razgovoru za talijansku La Stampu rekao kako je u izlaganju govorio i o problemu razvedenih katolika koji su u drugom braku i zbog toga se ne mogu pričestiti. Njemački kardinal je poručio kako se slaže sa svojim sunarodnjakom nadbiskupom Gerhardom Müllerom koji inzistira da ne može biti promjena u nauku o tom pitanju, ali da je manje rigorozniji od njega kada su u pitanju konkretne situacije. Kako je rekao, u izlaganju je govorio o “potrebi razaznavanja”.

– Pravila su općenita, a situacije različite. Primjerice, kada se vidi majka koja svoje dijete priprema za prvu pričest, a ona to ne može. Pitam se – može li tako. Postoji žal, postoji Božje milosrđe i oprost. Možemo li negirati remissione peccatorum – otpust grijeha? – pitao je Kasper.

Kardinal koji je čelnik emeritus Papinskog vijeća za promicanje jednistva kršćana, izlaganje je imao na zahtjev pape Franje. Nijemac je rekao da mu je Papa sugerirao da “postavlja pitanja, ali bez razriješenja”. Kako je rekao kardinal  “potrebno je postavljati sebi pitanja u vjeri”.

– Postavljao sam pitanja, ali nisam ustrajavao u mojim pogledima – rekao je Kasper.

G. An. | Bitno.net