Crkva

Na simpoziju je govorio i msgr. Scicluna, promicatelj pravde pri Zboru za nauk vjere, koji se u intervjuu za posljednji broj časopisa ‘Jesus’ osvrnuo na borbu Crkve protiv spolnog zlostavljanja maloljetnika.

Većina je biskupskih konferencija izradila prijedloge za borbu protiv zloporabe i poslala ih Zboru za nauk vjere koji će ih početi proučavati nakon ljetnih odmora. Onima koje nisu odgovorile Zbor kani poslati požurnice – rekao je msgr. Scicluna dodajući da je, ne uzimajući u obzir afrički kontinent gdje su manjkave Crkvene strukture, više od polovice biskupskih konferencija odgovorilo na zahtjev Zbora. Nepotpuni odgovor nije znak zastoja borbe, a ohrabrujući je podatak da je iz anglosaksonskog svijeta, iz Europe, Azije i Latinske Amerike stigao veliki postotak odgovora. Da bi se svi dopisi podrobno proučili potrebna je bar jedna godina – zaključio je msgr. Scicluna.

Na simpoziju je govorio i profesor Hans Zollner, ravnatelj Instituta za psihologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, a također je sudjelovao i u tiskanju simpozijskih radova, on je u nedavnom razgovoru za našu radijsku postaju istaknuo glavnu ulogu Svetoga Oca u učinkovitom zaokretu borbe protiv bolnog skandala, te se osvrnuo na važnost i plodove simpozija.

Vrlo smo zadovoljni da je knjiga izišla na talijanskom jeziku, tako se može ocijeniti kako se Crkva bori protiv zlostavljanja. Na simpoziju su se okupili predstavnici biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta i vrhovni poglavari velikih redovničkih zajednica i uputili jasan znak cijeloj Crkvi i svekolikom društvu da se i ono uključi u borbu. Bilo je vrlo važno da na jednom mjestu biskupi mogu razgovarati i razmijeniti iskustva te da već prokušano iskustvo mogu primijeniti u borbi protiv zloporaba, u pomoći žrtvama i u suzbijanju da se ne bi takvo nešto ponovilo – ustvrdio je profesor Zollner.

Na primjedbu da je simpozij bio vrlo koristan biskupima, rekao je da je održan nakon što je Zbor za nauk vjere zatražio od biskupskih konferencija da pripreme i Zboru pismeno dostave glavne odrednice za borbu protiv zloporabe. Mnogi su dakle biskupi sudjelovali na simpoziju i ustvrdili su da će im simpozij, budući da su razmijenili iskustva, biti vrlo koristan za izradu glavnih odrednica – primijetio je profesor.

Rekavši da je simpozij dao glas žrtvama zloporaba, istaknuo je Papinu borbu protiv zlostavljanja. Papa je zaista veliki učitelj u slušanju, on ozbiljno shvaća patnju i ranu koju je Crkva, po svojim službenicima, zadala žrtvama i samom tijelu Crkve, i to je uvijek ponavljao. Zahvalni smo svim Zborovima na potpori, a u ime Svetoga Oca dobili smo i pismo državnoga tajnika kardinala Tarcisija Bertonea, u kojem hrabri pothvat i potiče hod prema ozdravljenju i obnovi. Simpozij je i objavljivanje radova mali korak na dugom i bolnom putu koji je započeo Sveti Otac. Bez Papine borbe ne bismo mogli održati simpozij niti bi se u svim dijelovima Crkve shvatila potreba da se odlučno i jednodušno valja boriti protiv zlostavljanja – istaknuo je profesor.

Na primjedbu da Papa ne skriva povijesne pogrješke, rekao je da su Papini susreti sa žrtvama zlostavljanja bili najjači signal, a potom i pismo irskim katolicima; bio je to veliki i upečatljiv napor da se zaviri u prošlost i prizna krivnje, sve te grijehe, zlodjela crkvenih službenika, ali i poglavara koji su skrivali i pokušali nijekati činjenicu. Papa je sam svjedok da se tako ne može ići naprijed, moramo biti pravedni prema žrtvama i učiniti sve moguće da se više ne ponove zloporabe– ustvrdio je profesor dodajući: Stoga smo na kraju simpozija osnovali Centar za zaštitu maloljetnika, koji je Papinsko sveučilište Gregoriana otvorilo u Münchenu. Prošlih su dana naši suradnici posjetili prve biskupije u zemljama s kojima želimo surađivati u ovome projektu i vratili su se s vrlo zanimljivim rezultatima iz Azije, Indije i Indonezije. Naravno da želimo biti ujedinjeni u borbi protiv zlostavljanja, ali također moramo shvatiti da se govor, osjetljivost i sami zakoni razlikuju od kontinenta do kontinenta i među samim državama. Stoga je potreban dodatni napor za učinkovitiji odgovor Crkve u svim dijelovima svijeta – zaključio je profesor Zollner. (rv/bitno.net)