Jednostavan jezik, dostupan svima, sastavljen od kratkih rečenica, uobičajenih riječi i ponavljanja ključnih riječi – stil je to pape Franje, vidljiv u prvim javnim nastupima, prema analizi stručnjaka, bibličara don Mattea Crimelle, profesora egzegeze Novoga zavjeta na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

Ono što je odmah očito jest jednostavno izražavanje, koje pridonosi tomu da ga svi mogu razumjeti – primijetio je don Crimella u razgovoru za Radio Vatikan. Iza toga se osjeća dubina misli: čovjek koji razmišlja, koji moli, koji prenosi veliko iskustvo, koji ima slojevito viđenje stvarnosti, ali ju izražava jezikom koji je doista shvatljiv svima – istaknuo je don Crimella te podsjetio na glasovitu rečenicu iz Talmuda, židovske knjige: „Ono što izlazi iz srca, ulazi u srce“. Eto, čini mi se da je to upravo slučaj pape Franje.

Napomenuvši potom kako u posljednje vrijeme u župu u Milanu, u kojoj živi, mnogo više ljudi dolazi na ispovijed, don Crimella je istaknuo da je to prekrasan znak djelovanja pape Franje: čovjek koji govori o Božjoj ljubavi, koji prenosi svoje iskustvo milosrđa, svoju veliku ljubav prema Bogu, te tako neposredno u drugima pobuđuje želju za takvim iskustvom. (rv/bitno.net)