Vatikan ne vidi prostor za propovijedanje laika u okviru euharistijskog slavlja niti za dopuštanje laicima da redovno podjeljuju sakrament krštenja, naglasio je prefekt Dikasterija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu kardinal Arthur Roche u pismu poslanom u srijedu 29. ožujka 2023. predsjedniku Njemačke biskupske konferencije limburškom biskupu Georgu Bätzingu.

Radi se o novoj vatikanskoj intervenciji nakon što je kritike Sinodalnom putu već uputio papa Franjo (i to više puta), ali i brojni drugi kardinali, predstavnici različitih vatikanskih dikasterija.

U pismu, koje je na uvid dobio portal katholisch.de, kardinal Roche poziva se na razgovore tijekom pohoda njemačkih biskupa ad limina Rimu u studenome.

Odbacivanjem mogućnosti da laici propovijedaju i podjeljuju sakrament krštenja, iz Vatikana je stigla još jedna prepreka provedbi zaključaka njemačkog Sinodalnog puta.

Njemačka biskupska konferencija potvrdila je za katholisch.de da je pismo iz Vatikana zaprimljeno kod biskupa Bätzinga u četvrtak u 11:30. U pismu se spominje nekoliko tema o kojima se razgovaralo tijekom boravka njemačkih biskupa ad limina u studenome 2022., rekao je za katholisch.de glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije Matthias Kopp.

„Shvatili smo da je Dikasterij u pismu prikazao sadašnje važeće stanje tema o kojima je riječ. Na kraju se poziva na daljnji dijalog, koji rado prihvaćamo. Dobro je da na taj način ostajemo u razgovoru s Rimom“, zaključio je Kopp.

Kardinal Roche u pismu skreće pozornost na važeće liturgijske propise koji samo klericima dopuštaju propovijedanje tijekom euharistijskog slavlja.

„To nije isključivanje laika, a naravno nije ni poricanje prava i obveze svakog krštenog, muškarca ili žene, da naviješta Evanđelje, nego štoviše potvrda posebnosti toga oblika naviještanje, homilije“, piše u pismu.

Kardinal Roche smatra da bi propovijed laika predstavljala opasnost da „u svijesti kršćanske zajednice nastanu nesporazumi glede lika i identiteta svećenika“. Nije riječ o stvaranju nejednakosti među krštenima, nego o priznanju „da postoje razlike koje je stvorio Duh koji polučuje različite karizme, koje su različite i koje se nadopunjavaju“, navodi se u pismu.

Snagom sakramenta svetog reda, zaređeni službenik odgovoran je za naviještanje Riječi kao i za zahvalu za kruh i vino. „Riječ i sakrament nedjeljive su stvarnosti i utoliko što nisu samo formalni izraz vršenja sacra potestas (duhovne punomoći) niti su djeljive niti se mogu delegirati“, piše kardinal Roche. Dodaje da bolja teološka priprema ili komunikacijska sposobnost laika ne predstavlja važeći kriterij za to da im se povjeri homilija.

Međutim, laici bi mogli, poručuje kardinal, pridonijeti dobroj propovijedi u euharistijskom slavlju time što „sudjeluju u skupinama razgovora o pismu, u kojima se njihovim doprinosom može obogatiti zaređene službenike“. Biblijske, teološke i komunikacijske vještine trebaju se iskoristiti u drugim oblicima naviještanja i kateheze izvan liturgijskog slavlja, piše kardinal Roche, upućujući i na otvaranje nekih liturgijskih službi za žene, što je papa Franjo odlučio 2021. godine.

„Ta otvorenost nudi laicima mogućnost preuzimanja smislenog liturgijskog služenja u obavljanju službe lektora i akolita“. Prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata poručio je da ga zanima „kako je ta mogućnost prihvaćena u dijecezama u Njemačkoj“.

Kad je riječ o obredu krštenja po laicima, uputio je na vrijedeće propise, koji laicima dopuštaju dijeljenje sakramenta krštenja samo u odsutnosti ili spriječenosti klerika. Prema njegovim riječima, taj je uvjet ispunjen ako regularni djelitelj krštenja nije dostupan unutar mjesec dana. Takve okolnosti „ne čine se postojećima ni u jednoj dijecezi na području Njemačke biskupske konferencije, ako se uzmu u obzir podatci Papinskog godišnjaka o raspoloživim klericima“, dodao je.

Podsjeća da ga ni tijekom posjeta ad limina njemački biskupi nisu mogli uvjeriti da postoje jasni razlozi za redovno udjeljivanje krštenja po laicima. „U svakom slučaju postoji još uvijek dovoljno zaređenih službenika da bi se riješio godišnji broj krštenja u njemačkim dijecezama, koji se smanjuje“, napisao je.

Partikularno pravo

Njemački Sinodalni put u ožujku je, na svojoj petoj, zaključnoj skupštini donio zaključak „Naviještanje Evanđelja po laicima u riječi i sakramentu“. Tim se tekstom traži od biskupa da izrade partikularno pravilo, odnosno crkveni zakon koji bi vrijedio za područje Njemačke biskupske konferencije, kojim bi se službeno dopustilo laicima propovijedanje u euharistijskom slavlju. Partikularno pravilo zahtijeva dopuštenje Svete Stolice. Sinodalni put je osim toga zatražio da se provjeri pod kojim uvjetima laici smiju dijeliti sakrament krštenja i pomagati pri sklapanju sakramenta ženidbe.

Kardinal Roche u pismu podsjeća da u njemačko izdanje Liturgije krštenja, što ga je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata odobrio 2006., nije uvršten u latinskom izvorniku postojeći odlomak o krštenju djece u odsutnosti svećenika ili đakona, „jer je Njemačka biskupska konferencija smatrala da ne postoje uvjeti nužnosti koji se češće javljaju u misijskim zemljama ili zemljama najnovije evangelizacije“. Stoga, nastavlja, ne postoji ni dopušteni obrednik na njemačkom jeziku za slavlje krštenja koje bi bilo podijeljeno po izvanrednom podjelitelju.

Nadalje, kardinal Roche podsjeća da ekumenski obrednik krštenja djece iz konfesionalno povezujućih obitelji, što su ga 2021. objavile neke njemačke dijeceze zajedno s evangeličkim zemaljskim Crkvama, nije odobren i stoga se ne smije koristiti.

U pismu njemačkim biskupima, prefekt Dikasterija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, spominje i prijevo liturgijskih tekstova na njemački jezik. Kardinal upozorava na načela prema kojima liturgijski prijevodi moraju biti „vjerni i primjereni“. Oni mogu odražavati kulturne posebnosti u dotičnim jezičnim podnebljima, ali istodobno se ne smije izgubiti svijest o jedinstvenosti rimskog obreda.

„Nije riječ o tomu da se stvore novi i drugačiji obredi za pojedine nacije, nego o tomu da se ponudi mogućnost življenja jednoga rimskoga obreda u posebnosti svake pojedine Crkve.“ Stoga biskupi trebaju dodatno uz prevedene i od biskupske konferencije donesene tekstove zajedno sa zahtjevom za priznavanje (recognitio) Dikasteriju za bogoštovlje i sakramentalnu stegu dostaviti i izvješće u kojemu se iscrpno objašnjavaju i utemeljuju sve prilagodbe, poručuje kardinal Roche.

U nekim biskupijama laici već krste

Inače, u biskupiji Rottenburg-Stuttgart od studenoga je dopušteno laicima dijeliti sakrament krštenja, a u biskupiji Essen to je također dopušteno župnim i pastoralnim referentima.

Glasnogovornica Središnjeg odbora njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken – ZdK) Britta Baas izjavila je za KNA da je „vrijeme za razgovore s Rimom i oni su u velikom interesu ovdašnjeg katoličkog civilnog društva“.

Prema njezinim riječima, pismo iz Vatikana još jednom pojašnjava važeći crkveni nauk, ali „praksa je odavno odmakla dalje“, ustvrdila je. Štoviše, tvrdi da se za već nekoliko godina nitko neće ozbiljno protiviti propovijedi laika i krštenjima po laicima, „ako Crkva želi biti od važnosti za ljude“.