Donosimo nekoliko savjeta koje je papa Franjo dao zaručnicima na Valentinovo 2014. godine:

1. Brak je svakodnevan posao. Mogli bismo čak reći da je brak poput zlatarskog zanata. Suprug bi trebao svoju suprugu učiniti boljom ženom, a ona bi zauzvrat trebala svoga supruga učiniti boljim muškarcem. Tako zajedno rastete u svojoj dobroti, kao muškarac i žena. No za razliku od bilo kojeg drugog posla, brak je cjeloživotna obveza. To vas ne treba prestrašiti. Brak je nešto na čemu zajednički radite, iz dana u dan.

2. Ljubav je nešto što se dogodi. Ona je stvarnost koja raste. Možemo čak reći da je ljubav poput gradnje kuće. Kuću gradite zajedno, ne sami!

3. Ne možete graditi brak na prolaznim osjećajima. Naprotiv, brak se mora graditi na nečemu konkretnome, na čvrstoj i pravoj ljubavi koja dolazi od Boga.

4. Nije bitno samo da brak dugo traje, bitna je i njegova kvaliteta.

5. Ne smijete zaboraviti na molitvu. Kad molimo „Oče naš“ kažemo: kruh naš svagdašnji daj nam danas. Kad je u pitanju brak, možete reći: ljubav našu svagdašnju daj nam danas.

6. Biti zaljubljen znači češće govoriti ove tri riječi: smijem li? hvala i oprosti. Kad kažemo ‘smijem li’? izražavamo pristojnost, poštovanje i pažnju prema tuđem životu. Znamo li reći ‘hvala’? Za zaručnike, buduće supružnike, važno je shvatiti da je vaš partner dar od Boga. Kad primite dar od Boga, kažete ‘hvala Ti’.

7. Nitko nije savršen. Recept za sreću je opraštanje. Svi znamo da ne postoji savršena obitelj ili savršen muž i žena. Da ne spominjem savršenu punicu… Postojimo mi, grešnici. Isus nas dobro poznaje i otkriva nam tajnu: Nikad ne dopustite da prođe dan, a da se ne ispričate jedno drugome.

8. Neka vaše slavlje bude autentično. Vjenčanje je kršćanska proslava, ne svjetovna. Zamislite slavlje uz pijuckanje čaja? Nikako, bez vina nema pravog slavlja.