Glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni na upit agencija Kathpress i KNA odgovorio je 29. ožujka da se stav pape Franje o Sinodalnom putu u Njemačkoj nije promijenio, prenosi Vatican News.

Bruni je istaknuo da je stav pape Franje o Sinodalnom putu u Njemačkoj jednak onome koji je izrazio u pismu katolicima u Njemačkoj 2019. godine. Pritom nije želio potvrditi je li Papa odgovorio na zabrinutosti predsjednika Poljske biskupske konferencije nadbiskupa Stanislawa Gądeckog izražene početkom tjedna.

Naime, Sveti Otac susreo se s nadbiskupom Gądeckim u ponedjeljak 28. ožujka u privatnoj audijenciji, a glavna tema razgovora bili su su rat u Ukrajini, stanje ratnih izbjeglica u Poljskoj te posljedice na društveni i pastoralni rad Katoličke Crkve. No sugovornici su se također dotaknuli Sinodalnog puta te se Papa, kako piše u izvještaju s audijencije objavljenom na službenim stranicama Poljske biskupske konferencije, od njega distancirao.

Premda je izostala službena vatikanska potvrda, ovo nije prvi puta da pojedini biskupi tvrde kako Sveti Otac ima negativan stav prema razvoju događaja u Njemačkoj. Tako je u rujnu 2020. predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Kurt Koch istaknuo da je “Papa u privatnim razgovorima izrazio svoju zabrinutost” zbog “opće situacije u Crkvi u Njemačkoj”. Nekoliko tjedana kasnije slično je ustvrdio i biskup Heinz-Josef Algermissen kojemu je Sveti Otac navodno rekao da je „Sinodalni put“ previše usredotočen na „politička pitanja“, poput položaja žena u Crkvi i svećeničkog celibata. Algremissen je tada istaknuo i da ga je Papa „vrlo jasno i odrješito“ potaknuo da „osigura da njegovo pismo (njemačkim katolicima) ne padne u zaborav“.

Inače sam Sveti Otac se prije nekoliko mjeseci u intervjuu za španjolsku radiopostaju COPE osvrnuo na kontroverzni proces: “Što se toga tiče, dopustio sam sebi poslati jedno pismo. Pismo koje sam osobno napisao na španjolskom. Trebalo mi je mjesec dana da to napravim, uz molitvu i razmišljanje. I poslao sam ga u pravo vrijeme, original na španjolskom uz prijevod na njemačkom. I tamo sam izrazio sve što osjećam o njemačkoj sinodi. Sve je tamo”.

Dodao je kako taj proces ne želi promatrati “tragično”.

“Kod mnogih biskupa s kojima sam razgovarao ne postoji zla namjerna. Radi se o pastoralnoj želji, ali onoj koja možda ne uzima u obzir neke stvari koje sam objasnio u pismu, a koje bi valjalo razmotriti.”

Dodajmo kako su poljski prelati 22. veljače ove godine također poslali pismo svojim njemačkim kolegama kritizirajući reforme koje provode.

U pismu se tako odbacuju prijedlozi Sinodalnoga puta o ukidanju celibata, svećeničkom ređenju žena, pričesti za rastavljene i ponovno oženjene te blagoslovu istospolnih zajednica, pozivajući se na različite dokumente, tekstove papa i učiteljstva. Također je istaknuo da “ne treba popuštati pritisku svijeta ili modelima vladajućih kultura, što može voditi ‘moralnoj i duhovnoj korupciji’“.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing na pismo je odgovorio 24. ožujka,  poručivši da katolici u Njemačkoj nisu olako krenuli “putem obraćenja i obnove” započetim zbog skandala zlostavljanja, a “svakako ne izvan opće Crkve”.

Limburški biskup posjasnio je da je Sinodalni put nastao kao posljedica rezultata MHG studije o zlostavljanjima kako bi se suočili sa sustavnim uzrocima seksualnog nasilja u Crkvi i njegovim prikrivanjem. Činjenica da se u vezi teme moći, svećeničkog načina života, uloge žene i spolnog morala u fokus stavljaju i pitanja o kojima se već dugo raspravlja, ne čini te teme manje važnim, već pokazuje njihovu hitnost, naglasio je biskup Bätzing. “Ova početna točka u zlostavljanju, koju niste spomenuli u svom pismu, vrlo nam je važna”.

Rješavanje sustavnih uzroka “neizrecive patnje koju su ljudima nanijeli predstavnici Crkve, ponajviše svećenici”, potrebno je kako bi se ponovno mogla navijestiti Radosna vijest. “Da, samo tako ćemo steći novu vjerodostojnost i novo povjerenje u javnosti i među vjernicima, koje smo izgubili. U tom smislu, Sinodalni put je ‘put obraćenja i obnove’, kako je navedeno u njegovim statutima, put koji nam omogućuje da nastavimo učiti nove stvari, pa i dok hodamo”, nastavlja Bätzing, koji se u isto vrijeme nada razmjeni s poljskim biskupima: “Želio bih naučiti od vas kako se suprotstavljate sistemskim uzrocima tisuća zlostavljanja”, kako “kod nas u Njemačkoj, tako i kod vas u Poljskoj, ali i diljem svijeta”.

Predsjednik Njemačke BK odbacio je optužbu da se sve čini tek po nalazima iz humanističkih znanosti a da se ne uzima u obzir teološke izvore Svetog pisma i tradicije. Štoviše, Sveto pismo je “najviša smjernica”. Osim toga, osnovni izvori Sinodalnog puta su “živa tradicija, znakovi vremena koje je istaknuo Drugi vatikanski koncil, osjećaj vjere Božjeg naroda, učiteljstvo i teologija u međusobnoj povezanosti”.