Službeni logotip Jubileja 2025. predstavljen je u Vatikanu 28. lipnja. Među gotovo 300 prijava papa Franjo je izabrao onaj Giacoma Travisanija, javlja Vatican News.

Jubilej će se održati pod geslom „Hodočasnici nade“, a u Tiskovnom uredu Svete Stolice predstavljen je logotip – koji je izradio Giacomo Travisani. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin naglasio je tijekom predstavljanja loga kako aktualni događaji pozivaju na zadržavanje pogleda na kreposti nade.

Prijedloge poslala djeca i starije osobe diljem svijeta

Podsjećamo, za koordinaciju Jubileja zadužen je Dikasterij za evangelizaciju – prethodno Papinsko vijeće za novu evangelizaciju. Kako je rekao bivši predsjednik Vijeća, mons. Rino Fisichella, na natječaj – koji je bio otvoren za sve – pristigle su 294 prijave iz 213 gradova i 48 različitih zemalja, a sudionici su bili od 6 pa sve do 83 godine starosti.

„Zapravo, primljeno je mnogo ručno nacrtanih dizajna od djece iz cijeloga svijeta i bilo je stvarno dirljivo prolaziti kroz te crteže koji su bili plod mašte i jednostavne vjere“, rekao je nadbiskup Fisichella.

Nadbiskup je 11. lipnja uži izbor projekata predao papi Franji kako bi odabrao onaj koji bi ga se najviše dojmio. Tako je na koncu izabran prijedlog Giacoma Travisanija, koji je isto tako bio prisutan na predstavljanju logotipa. O svojoj je motivaciji kazao kako je zamislio da svi ljudi idu naprijed zajedno, sposobni ići naprijed „zahvaljujući vjetru nade koji je Kristov križ i sam Krist“.

Hodočasnikovo putovanje nije individualno

Logo predstavlja četiri stilizirane figure koje označavaju čovječanstvo koje dolazi s četiri strane svijeta. Jedna figura je u zagrljaju druge označavajući solidarnost i bratstvo koji moraju ujediniti narode, a predvodnik prianja i grli križ, znak vjere i nade, koja ne smije nikada biti napuštena. Valovi ispod prikazuju da se hodočašće života ne odvija uvijek u mirnim vodama. Kao poziv na nadu u osobnim događajima i kada se događaji svijeta nameću s najvećom intenzivnošću, donji dio križa produljuje se i pretvara u sidro – metaforu nade – koje se nameće gibanju valova.

Nije slučajan ni odabir boja za likove. Crvena prikazuje ljubav, djelovanje i dijeljenje. Žuta je boja ljudske topline. Zelena predstavlja mir i ravnotežu, a plava sigurnost i zaštitu. Crna boja križa i sidra predstavlja autoritet i unutarnji aspekt.

Slika pokazuje kako hodočasnikovo putovanje nije individualno, nego zajedničko, sa znakovima rastućeg dinamizma koji se sve više kreće prema križu. „Križ nije statičan”, rekao je mons. Fisichella, „već dinamičan, savija se prema čovječanstvu i susreće ga kao da ga ne želi ostaviti samog, već nudi sigurnost njegove prisutnosti i sigurnost nade“.

Moto jubileja 2025. Peregrinantes in Spem – Hodočasnici nade također je jasno vidljiv u zelenoj boji.

Što očekivati

Nakon ljeta, istaknuo je nadbiskup Fisichella, bit će dostupne službena web stranica Jubileja i povezana aplikacija.

“Oba će biti alati koji će pomoći hodočasnicima da potpuno sudjeluju u predloženim događajima, olakšavajući duhovno i kulturno iskustvo grada Rima. Zapravo, osim važne Povelje hodočasnika, Jubilarni portal sadržavat će vijesti, povijesne bilješke, praktične informacije , usluge i multimedijske alate na deset jezika te će biti lako dostupan osobama s invaliditetom”. Kalendar će biti spreman do kraja godine kako bi se omogućilo dovoljno vremena za organizaciju hodočasnika i srodnih agencija.