Sveta Stolica objavila je u ponedjeljak 1. srpnja dokument kojim nanovo potvrđuje nepovredivost ispovjedne tajne te važnost ostalih oblika tajnosti u životu Crkve.

U Noti Apostolske pokorničarne o važnosti unutarnjeg foruma i nepovredivosti sakramentalnog pečata, koju potpisuje kardinal Mauro Piacenza, viši pokorničar, svećenike se poziva da ispovjednu tajnu čuvaju po cijenu svojih života.

“Ispovjednikova obrana sakramentalnog pečata, ako je potrebno čak i po cijenu krvi, nije samo obvezan čin vjernosti prema pokajniku već puno više: ona je potreban svjedok – mučeništvo – jedinstvene i univerzalne spasiteljske moći Krista i njegove crkve”, stoji u dokumentu kojeg je 21. lipnja odobrio papa Franjo.

Nota o ispovijedi objavljena je nakon što su pojedine zemlje poput Australije i savezne države Kalifornije pokrenule zakonske prijedloge u kojima se od svećenika traži kršenje ispovjedne tajne.

Tako je kalifornijski Senat u svibnju izglasao zakon prema kojem će svećenici biti dužni prijaviti svako znanje ili sumnju vezanu za zlostavljanje djece do koje dođu ispovijedajući drugog svećenika ili crkvenog suradnika.

Sličan zakon odnedavno vrijedi i za područje glavnog australskog grada Canberre.

Nasuprot tome u novoobjavljenoj Noti stoji: “Obrana sakramentalnog pečata i svetosti ispovijedi nikada ne može predstavljati oblike suradnje sa zlom, dapače, ona predstavlja jedini istinski lijek zlu koje prijeti čovjeku i cijelom svijetu”.

Prema dosadašnjim crkvenim zakonima svećenik koji prekrši ispovjednu tajnu biva kažnjen automatskom ekskomunikacijom, te može biti podvrgnut drugim kaznama, uključujući i otpust iz kleričkog staleža.

Prilikom predstavljanja dokumenta o ispovjednoj tajni, kardinal Piacenza istaknuo je kako “tajnost ispovijedi nije obveza nametnuta izvana već unutarnja bit sakramenta te kao takva ne može biti razriješena ni od samog pokajnika”.

Kardinal je također poručio kako se radi o zaštiti “sakramenta kojeg je ustanovio Krist kao utočište spasenja za griješnika”.

“Ako bi povjerenje u taj pečat nestalo, vjernici bi bili obeshrabreni od pristupanja sakramentu pomirenja što bi očito nanijelo veliku štetu dušama.”

Osim sakramentalnog pečata Nota se dotiče i ostalih oblika povjerljivosti, među njima pontifikalnom tajnom te privatnosti unutarnjih foruma poput duhovnih razgovora između svećenika i laika.

Tako je istaknuto da premda postoji razlika između ispovijedi nad kojom stoji pečat tajnosti te duhovnog razgovora, u kanonskom zakonu postoje odredbe koje garantiraju posebnu povjerljivost takvih susreta.

Dokument je također nanovo potvrdio važnost pontifikalne tajne tj. zaštite povjerljivih informacija vezanih uz upravljanje Vatikanom.

Piacenza je pritom istaknuo kako pravo određivanja koja je unutarnja informacijama tajna, a koja nije, pripada Svetoj Stolici, a ne osobnoj prosudbi pojedinca.

Pontifikalna tajna pritom pokriva i kaznene procese nad velikim zločinima koje vodi Kongregacija za nauk vjere, uključujući i slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Neki su stoga kritizirali Vatikan, smatravši kako se ona zloupotrebljava u korist zataškavanja seksualnih zločina.

Kardinal Piacenza istaknuo je, pak, kako “tekst Note neće i ne može, na bilo koji način, biti opravdanje ili oblik prihvaćanja odvratnih slučajeva zlostavljanja koje su počinili neki članovi klera”.

Tino Krvavica | Bitno.net