Lombardi

Tvrdnja talijanskog dnevnika Il Fatto Quotidiano o takvoj Papinoj odluci nije istinita, riječ je o običnom dokumentu koji je glavni tajnik Sinode biskupa, nadbiskup Lorenzo Baldisseri, poslao biskupskim konferencijama diljem svijeta – izjavio je Lombardi 2. studenog za CNA.

Lombardi je dodao da će sinoda, koja će se održati od 5. do 19. listopada 2014., biti posvećena pastoralnim izazovima obitelji u kontekstu evangelizacije. Središnja tema bit će pastoralne metode vezane za problem razvoda i gay brakova, te ostali izazovi vezani za zdravlje obitelji.

National Catholic Reporter opisao je 1. studenog dokument kao ‘anketu koja traži mišljenje katolika o učenjima Crkve’. Il Fatto Quotidiano isti je dan napisao kako je ‘Papina odluka da o tako osjetljivim temama sluša glas vjernika apsolutno bez presedana’.

Međutim ovakvo prikupljanje podataka za Biskupsku sinodu već je poznato; prošlogodišnja Sinoda o novoj evangelizaciji također je tražila od biskupskih konferencija da potaknu raspravu o temama vezanim za evangelizaciju i sažmu svoje zaključke.

U svom je pismu 18. listopada nadbiskup Baldisseri tražio od biskupija da što hitnije i opširnije provedu ovu anketu. Anketa je upućena svim biskupijama u svijetu, a tiče se rješavanja pastoralnih pitanja te kako pomoći osobama u nesređenim obiteljskim situacijama.

Pater Lombardi istaknuo je da se pitanja u anketi ne tiču učenja Crkve, objašnjavajući da dokument ima isključivo savjetodavni karakter, te je redoviti dio ‘prakse’ Biskupske sinode.

Lombardi je nadodao da će se u utorak 5. studenog održati konferencija za novinare o pripremama za buduću sinodu, na kojoj će sudjelovati nadbiskup Baldisseri, ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup Peter Erdo te nadbiskup Chieti-Vastoa Bruno Forte.

CNA | Bitno.net