papa djeca

U katehezi na današnjoj općoj audijenciji Papa se osvrnuo na prošlotjedno apostolskog putovanje u Šri Lanku i Filipine.

Tim je posjetom, kako je rekao, želio ohrabriti crkvene zajednice i u Šri Lanci i na Filipinima u plodonosnom svjedočenju Krista, učvrstiti ih u vjeri i misionarskoj djelatnosti. Poticao je međuvjerski dijalog u službi mira kao i hod tamošnjih naroda prema jedinstvu i društvenom razvoju, posebno obitelji i mladih. Priznao je tijekom današnje opće audijencije u dvorani Pavla VI. da je ostao iznenađen dočekom mnoštva svijeta, koje je u nekim slučajevima bilo čak nepregledno. U Šri Lanci je naglasio važnost dijaloga, poštovanja ljudskog dostojanstva, nastojanja da se svi uključe u pronalaženje odgovarajućih rješenja radi pomirenja i zajedničkog dobra.

Susreti s obiteljima i s mladima, u Manili, rekao je u nastavku Papa, bili su vrhunac posjeta Filipinima. Zdrave obitelji su neophodne za život društva. Utjeha je i nada vidjeti mnogobrojne obitelji koje prihvaćaju djecu kao pravi dar od Boga. One znaju da je svako dijete blagoslov. Čuo sam kako neki govore da se obitelji s više djece i rađanje mnogo djece ubraja među uzroke siromaštva. To mi se čini previše pojednostavljenim mišljenjem. Mogu reći, svi možemo reći, da je glavni uzrok siromaštva ekonomski sustav u kojem više nije u središtu osoba već bog novac; ekonomski sustav koji isključuje, isključuje uvijek: isključuje djecu, starije osobe, mlade, nezaposlene – i koji stvara kulturu odbacivanja u kojoj živimo. Navikli smo vidjeti odbačene ljude. Trebamo štititi obitelji, koje su suočene s raznim prijetnjama, da mogu svjedočiti ljepotu obitelji u Božjem naumu. Obitelji treba također braniti od novih ideoloških kolonizacija, koje napadaju njezin identitet i njezino poslanje, istaknuo je Papa u svom osvrtu na pohod Filipinima.

U svom je pohodu također istaknuo kako je briga o siromašnima bitan element našeg kršćanskog života i svjedočanstva; ta briga uključuje odbacivanje svih oblika korupcije, jer korupcija krade od siromašnih i zahtijeva kulturu poštenja.

Pozvao je okupljene da se pomole za progonjene kršćane u Nigeru, gdje je proteklih dana u znak protesta protiv objavljivanja crteža proroka Muhamed u francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdo porušeno i zapaljeno 45 crkava, a desetak ljudi je ubijeno, dok ih je na desetke, među kojima je bilo i djece, ranjeno. “Molimo Gospodina za dar pomirenja i mira, da vjerski osjećaj nikada ne bude povod nasilju, ugnjetavanju i razaranju. Ne može se voditi rat u Božje ime! Želim da što prije dođe do ponovne uspostave ozračja uzajamnog poštovanja i mirnog suživota za dobro sviju”, rekao je Papa.

IKA | Bitno.net