Nakon objavljivanja prijedloga rebalansa državnog proračuna, HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku oštro osuđuje smanjenje predviđenog iznosa za redovne rodiljne naknade za 100 milijuna kuna

Foto: www.h-rast.hr

Ovo smanjenje očito upućuje na namjeru smanjenja pojedinačnih iznosa koji se isplaćuju rodiljama u 2014., ali je i odraz odsutnosti elementarne svijesti aktualne vlasti o važnosti obitelji za hrvatsko društvo u cjelini.

Dok svi eminentni stručnjaci „vrište“ o potrebi demografske obnove jer Hrvatska izumire i nalazi na rubu demografskog sloma, aktualna vlast svojim potezima dodatno produbljuje ovaj problem i ugrožava budućnost Republike Hrvatske i hrvatskog naroda.

Svake godine prosječno se rodi 10.000 djece manje od broja umrlih ljudi. Umjesto da se svim silama bori protiv postojećeg trenda, aktualna vlast ovakvim antipopulacijskim mjerama neposredno potpomaže izumiranje Hrvatske. Dok se s jedne strane uzima rodiljama, djeci, hrvatskim obiteljima, braniteljima i radnicima, s druge strane se kupuju luksuzni automobili, povećavaju i umnažaju troškovi neučinkovitog državnog aparata zapošljavanjem i uhljebljivanjem stranačkih kadrova.

Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku osuđuje ovakve poteze upozoravajući da su svi postojeći planovi gospodarskoga oporavka i budućeg napretka pucanj u prazno ako se ne počne voditi računa o tomu da Hrvatska neće imati ljude koji će biti nositelji razvoja.

Stanovništvo je temelj društveno-gospodarskoga razvoja svake zemlje, a ukoliko se ne promijene negativni trendovi, izrazito nepovoljna dobna struktura u vrlo bliskoj budućnosti uvjetovati će kronični nedostatak radno sposobnoga stanovništva, što će dovesti do kolapsa mirovinskoga sustava.

Hrast upozorava da će nepovoljni demografski trendovi za posljedicu imati povećanje regionalnih razlika u gospodarskoj razvijenosti te će izravno utjecati na nazadovanje mnogih hrvatskih krajeva.

Slijedom navedenog Hrast poziva aktualnu vlast i sve saborske zastupnike da inzistiraju na odbijanju smanjenja predviđenog iznosa za redovne rodiljne naknade, kao i da se pokrene široka javna rasprava te proces izrade obiteljske i populacijske politike.

Smatramo da je krajnji čas da Hrvatska demografsko pitanje uzdigne na stratešku nacionalnu razinu. Demografsko pitanje mora postati pitanje nacionalne sigurnosti i pitanje opstojnosti hrvatske države. Hrast priznaje i štiti obitelj kao temeljnu zajednicu društva te drži da je ulaganje u obitelj ključna investicija u zdravu, snažnu i stabilnu Hrvatsku.

Krešimir Miletić, dopredsjednik