Krajem lipnja 2019. mediji su objavili vijesti o tome da je Vigilare i/ili Batarelo izgubio protiv Ive Josipovića na Vrhovnom sudu. Vigilare se na tu presudu do sada nije uopće mogao očitovati jer ni sud ni odvjetnici nisu udrugu obavijestili o presudi niti su je dostavili. To, pak, pokazuje da u hrvatskom pravnom sustavu nešto nije u redu.

Glede samog predmeta „Vigilare protiv Ive Josipovića“:

1. Josipović je vrijeđao pripadnike katoličke vjeroispovijesti

Bivši predsjednik Hrvatske, g. Ivo Josipović, inače poznat kao agnostik te pobornik agresivnog sekularizma, 2017. godine u vrijeme jednog od najvećih katoličkih blagdana – Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo – što je i državni praznik, poznat kao Velika Gospa, dao je nekoliko javnih izjava na društvenim mrežama koji su vrijeđale katolike.

Sudu javnosti ostavljamo da odluči je li u državi koja je većinski, brojčano, ali i kulturno, katolička, takvo ponašanje bivšeg predsjednika republike, dostojno ili nije. Vigilare misli da nije.

2. Prvi sudski predmet

Ovo je prvi put da je Vigilare, kao organizacija civilnog društva s katoličkom pozadinom, posegnula za pravosudnim rješenjem jedne situacije. Znamo da je bilo onih koji su od početka govorili protiv suđenja, da to nije „katolički“, ali i katolici su obični građani i moraju sudjelovati u društvenom i javnom životu na dobrobit cijelog društva.

3. Katolici i pravni sustav

Kao katolici imamo pravo, pa čak i dužnost, ako je potrebno, kao svi ostali građani i organizacije civilnog društva, sudjelovati u građanskom životu i posezati za institutima vladavine prava i demokratskog društva u kojem živimo i boriti se za pravdu na zakonit i legitiman način. Bez obzira na činjenicu da poštujemo svaku osobu, to ne znači da moramo podnositi svaku nepravdu u obliku govora mržnje (hate speech) na račun katoličke vjere ili katoličkih vjernika. Dakako, svi imamo pravo na slobodu govora, ali i sve se može pozvati na odgovornost za izgovorenu riječ. Ako sami sebe ne poštujemo, kako možemo očekivati da će nas drugi poštivati i vrjednovati ili uopće ozbiljno prihvaćati? Puno je lakše živjeti po stavu „ne vidim i ne čujem“, biti politički korektan, ne suočavati se s protivnicima Crkve i katoličkih uvjerenja.

4. Senzibilizirati društvo za protukatoličke izjave

Želimo senzibilizirati društvo u Hrvatskoj (naročito među ateistima, sekularistima i elitnim strukturama, političarima i javnim djelatnicima) da nije u redu i prihvatljivo imati protukatoličke predrasude i da ćemo dići glas protiv predrasuda i diskriminacije katolika.

5. Pozitivni elementi sudskog rješenja

Važno je naglasiti da smo bili prisutni na Županijskom sudu u Zagrebu i na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Iako smo na kraju izgubili predmet, stekli smo bogato iskustvo (iz više razloga) koje će nam biti korisno u budućim pravnim predmetima.

  •  Sud je potvrdio aktivnu legitimaciju građanske udruge Vigilare u ovom postupku. To znači da je tužba protiv Ive Josipovića prihvaćena i da smo kao organizacija civilnog društva dobili pravo sudjelovanja u ime interesne skupine (katolika i građana) u postupku protiv bivšeg predsjednika I. J.
  • Sudovi su utvrdili da sporna izjava g. Josipovića „Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija“ može biti uvrjedljiva za pripadnike katoličke vjeroispovijesti. Ali, da prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije ta izjava sama po sebi nije dovoljna da se utvrdi izravna diskriminacija, kako je definira Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Nakon ovog slučaja očito je da je Zakon o suzbijanju diskriminacije manjkav i da se u budućnosti mora primijeniti kazneni zakon prema kojemu će lakše biti utvrđena uvrjeda na temelju pripadnosti katoličkoj vjeroispovijesti.

6. Tužba i pravnici

Gledajući unatrag, treba vrlo otvoreno naglasiti:

Naši odvjetnici, na žalost, nisu se pokazali u najboljem svjetlu. Jedan od glavnih problema bio je taj što su slabo surađivali s Vigilare kao klijentom.

Primjerice, Vigilare kao tuženik uopće nije bio informiran o održavanju prva dva sudska ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu, na kojima bismo sigurno bili prisutni. Sveukupno su bila tri ročišta i predsjednik Vigilare, dr. Vice Batarelo, dao je iskaz na trećem ročištu, ali se, uz slab optužni prijedlog od strane odvjetnika, malo moglo napraviti;

Drugi ozbiljan propust bio je kada je Vrhovni sud u našem predmetu protiv I. J. donio odluku već 5. ožujka 2019., naši odvjetnici su presudu zaprimili 12. travnja, a a Vigilare je tek iz medija saznao za presudu koja je javno objavljena 23. lipnja 2019. god. Tek nakon upornog inzistiranja, presuda nam je i dostavljena. Zašto je tome tako, ne znamo i nismo dobili objašnjenje.

Za budućnost – Ordo Iuris

Više se nikada u ovako važnim predmetima ne ćemo prepustiti slučajnosti (naročito s odvjetnicima). Moramo imati kvalitetne i profesionalne pravne stručnjake. Ovo nas je nagnalo da što prije pokrenemo projekt „Ordo Iuris“.

Nova i prijateljska, ali neovisna Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris ubuduće će voditi brigu o pravnim pitanjima i predmetima, pružajući odgovarajuću savjetodavnu i financijsku pomoć onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima.

Na kraju

Sud se ovaj put smilovao g. Josipoviću, no za njega i za druge javne agresivne sekulariste, ovo je opomena da olako ne ponižavaju i omalovažavaju katoličku vjeru i uvjerenja, jer ćemo, od sada kao Ordo Iuris, intervenirati u javni diskurs svaki put kada bude potrebno i koristiti sve pravne mjere da branimo naša građanska prava.

Želim javno zahvaliti još jedan put svim ljudima, naročito više od 4000 podupiratelja, koji su bili spremni javno svjedočiti u predmetu „Vigilare protiv Ive Josipovića“. Vi ste naša snaga i zajednički ćemo braniti hrvatski katolički i nacionalni identitet.

S poštovanjem,

dr. Vice Batarelo
Predsjednik
Vigilare

Bitno.net