Vatikan

Pročelnik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella istaknuo je razloge Godine vjere na temelju apostolskog pisma “Porta fidei”. U tom pismu Benedikt XVI. ističe važnost puta vjere prema radosnom susretu s Kristom, a 50. obljetnica početka Drugoga vatikanskoga sabora te 20. obljetnica Katekizma Katoličke Crkve prikladne su okolnosti koje upućuju na produbljivanje i življenje vjere te radosno svjedočenje.

Godina vjere prvotno ipak želi pružiti pomoć vjernicima koji unatoč dnevnim teškoćama svoju vjeru proživljavaju predajući svoj život Gospodinu Isusu. Ali, to je također usmjereno i prema svim ljudima koji su ponešto smalaksali ili su pak izgubili vjeru, pa i onima koji traže Boga, ali različita ih druga uvjerenja zapljuskuju da od šume ne vide drveće. Ta je Godina vjere potrebna i svim vjernicima da ne posustanu u svojoj odanosti Gospodinu unatoč vlastitoj vjerničkoj grešnosti pa i grešnosti drugih.

Razdoblje Godine vjere ponuđeno je i na promišljanje i molitvu za one koji žive kao da Boga nema, ali traže duboke odgovore svojim temeljnim pitanjima usred svojih vrludanja ne znajući kako, kamo i komu usmjeriti svoj život. Što se vjernika tiče, ta bi mu godina imala biti poticaj da obnovi svoju vjeru te je slavi liturgijom, napose Euharistijom. S tim je u vezi nadbiskup Fisichella uputio na Pastoralnu notu Kongregacije za nauk vjere pogotovu glede uputa koje su usmjerene prema mjesnim Crkvama, a potom je protumačio logo godine vjere: barka koja predstavlja Crkvu na valovlju te križ kao jarbol zajedno sa slovima IHS koja označavaju Euharistiju. Od jučer je otvorena i internetska stranica Godine vjere. Kalendar Godine vjere uokviruje pod tim vidikom različite događaje, bilo da je riječ o proslavi Dana mladeži u Rio de Janeiru, susretima krizmanika, redovnika i redovnica, proglašenju svetima mučenika vjere i tako dalje, prenosi Radio Vatikan. (ika/bitno.net)