Oko 1100 članova i simpatizera Obnove u Duhu Svetom sudjelovalo je na Prvome susretu zajedničke formacije članova zajednica ODS-a koji je održan u subotu 17. listopada u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini.

Susret, na kojem je prisustvovalo šezdesetak zajednica iz svih krajeva Republike Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, uslijedio je nakon uspješnog proljetnog susreta karizmatskih zajednica u Međugorju, gdje je prepoznata potreba za osnivanjem nacionalne koordinacije zajednica.

Među brojnim govornicima i sudionicima posebno se ističe prisustvo biskupa gospićko-senjskog mons. Mile Bogovića koji je predvodio euharistijsko slavlje.

Biskup je u svojoj propovijedi pozvao članove Obnove na strpljivo podnošenje križa podsjetivši pritom na riječi sv. Pavla: „A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.“ (Gal 6,14).

Ovo je prvi put da je jedan hrvatski biskup sudjelovao i predvodio misno slavlje na ovako važnom nacionalnom susretu zajednica ODS-a.

Organizatori su kao geslo susreta istaknuli riječi pape Franje: „Osluškujte i izvršavajte“. Pritom je Lordan Ljubenkov, koordinator zajednica ODS-a Splitsko-makarske nadbiskupije, napomenuo kako „osluškivanje nikad ne prestaje“:

„Potrebno je stalno osluškivanje za tvoje osobno poslanje, za viziju zajednice, za viziju zajedništva zajednica. To je potrebno da bi se očitovala milost“ rekao je, upozorivši kako često Bog pošalje „naslov knjige“, a onda mi „uzmemo prazne stranice te počnemo pisati ono što mi želimo“.

Damir Zukan, koordinator zajednica ODS-a Zagrebačke nadbiskupije podsjetio je na Papine riječi upućene voditeljima zajednica kako njihova služba ne smije biti okrenuta zadržavanju pozicija i moći, već služenju, napomenuvši pritom kako je primjerenija titula „služitelji“.

Foto: Božja pobjeda, nacionalni susret Obnove u Duhu Svetom u Udbini

Foto: Božja pobjeda

Instrumenti u Božjim rukama

Na susretu je sudjelovao i voditelj podružnice zajednice Dobri pastir iz Klisa te bivši nogometaš Goran Granić, koji je govorio o razvoju njihove zajednice od male molitvene grupe do projekta koji je postepeno zaposlio sedmero ljudi.

Među govornicima bili su i vlč. Dražen Radigović, don Damir Stojić, vlč. Marinko Miličević, pater Zdravko Barić te Ivona Zgrabljić koja je održala predavanje na temu „Koji si ti instrument u Božjim rukama“.

Zgrabljić, voditeljica programa Edukator ID pomoću kojeg ljudi otkrivaju svoje talente i usmjerenje, napomenula je tijekom predavanja kako svaki čovjek treba pronaći i iskoristiti svoje darove, a za one koje nema potrebne su mu druge osobe tj. potrebno mu je zajedništvo.

Foto: Božja pobjeda, nacionalni susret Obnove u Duhu Svetom u Udbini

Ivona Zgrabljić, foto: Božja pobjeda

Večernjim klanjanjem i misom završen je ovaj cjelodnevni formacijski susret koji predstavlja pozitivan korak prema budućem osnivanju nacionalne koordinacije ODS-a.

Tino Krvavica | Bitno.net