Pozivamo Vas na otvorenje izložbe ”Šibenska Crkva”, u srijedu 20. srpnja s početkom u 19:00 sati u prostoru galerije sv. Nikole Tavelića unutar Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra”.

Autor slike, kolaž-akvarela je Nikola Branko Lovrić Caparin, koji na jedan zanimljiv i drugačiji način oslikava šibensku katedralu sv. Jakova, te navodi kako intencija slike nije bila isticati notorne vrijednosti šibenske katedrale, već otkriti uzročnike te ljepote i uzvišenosti, te pronaći sadržaj ovog graditeljskog čuda. U toj potrazi prionuo je detaljima koji svaki za sebe ima svoju poruku, ali i zajednički nazivnik. Tako se unutar ovog kolaž-akvarela nalaze detalji šibenske katedrale: glavni oltar, kip sv. Jakova, sv. Mihovila, kupola, krstionica, Gospa od Plača, Gospa od Zdravlja, oltar sv. Križa, biskup Fosco koji je od pape isposlovao naslov bazilike šibenskoj katedrali, biskup Banić – ”šibenski Stepinac”, a tu je i katedra današnjeg biskupa Rogića s njegovim grbom.

Osim spomenute slike, u galeriji će biti izloženi ostali detalji šibenske katedrale u tehnici akvarela.

Sav ovaj ”mixtum compositum” navedenih detalja želi istaknuti duhovno, svjesno ili nesvjesno htjenje Šibenčana da sklešu san o drugom svijetu, da posvjedoče svoju vjeru.  To je priča o pravoj Crkvi, ne o zidanoj, kamenoj, nego o živoj, Kristovoj Crkvi.

Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja kada će biti uručena na dar novom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću u prigodi predvođenja svečanog misnog slavlja o blagdanu sv. Jakova u Šibeniku 2022. godine. Slika je dar katedralne župe sv. Jakova ap.

Ulaz na izložbu je besplatan.Veselimo se Vašem dolasku!