Frama, hod

Pod geslom “Ti si Ljepota” u Sinju je 27. srpnja započeo VI. hod Zadarsko-šibenskoga i XV. hod Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva Franjevačke mladeži, u kojem sudjeluje pedeset pet framaša i framašica pod vodstvom svojih duhovnih asistenata. Hodaju od Sinja preko Muća, Kljaka, Drniša do Knina, odakle će se autobusom uputiti u Asiz, gdje će sudjelovati na završnom slavlju u zajedništvu s framašima iz cijele Hrvatske te drugih europskih država.

Nakon okupljanja u samostanu Gospe Sinjske u Sinju, koje je počelo 27. srpnja popodne, sve je pozdravila Ana Mikulić, predsjednica Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva, i Luca Kundid, predsjednica Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva. Slijedilo je pokorničko bogoslužje i euharistijsko slavlje koje je u crkvi Gospe Sinjske predvodio duhovni asistent fra Ivan Lukač u koncelebraciji s duhovnim asistentom fra Kristijanom Perkovićem. Na početku slavlja framaše i duhovne asistente pozdravio je fra Petar Klapež, novi gvardijan i upravitelj sinjskog svetišta, istaknuvši radost da su mladi započeli svoj hod pod okriljem nebeske Majke. Svima je zaželio da taj hod bude uistinu “ljepota” koja će se odraziti u molitvi, pjesmi, prijateljstvu. Fra Ivan Lukač u propovijedi je pozvao mlade da ostanu ustrajni na započetom putu kako bi na svakom mjestu i prema svima pronosili ljepotu Božju.

Prvi dan završio je večerom te predstavljanjem mjesnih bratstava iz oba područja koja sudjeluju na ovogodišnjem hodu. Među sudionicima hoda su i s. Filipa Smoljo i fra Lazar Perica. U subotu 28. srpnja framaši su pošli za Muč. Nakon hoda Sinj – Knin, gdje završava hod po Hrvatskoj, framaši će se uputiti prema Asizu na zajedničko slavlje Gospe od Anđela 2. kolovoza. U Franjinu rodnom gradu i okolici, pohodit će mjesta značajna iz Franjina života i franjevačke povijesti.

Ovogodišnji Franjevački hod koji se već tradicionalno održava u isto vrijeme, krajem srpnja, da bi framaši sudjelovali na proslavi Porcijunkule, 2. kolovoza u Asizu, i zadobili porcijunkulski oprost, završava 4. kolovoza, a povratak u Hrvatsku je u nedjelju 5. kolovoza. (ika/bitno.net)

Foto: www.frama.ba