U crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù) u utorak 6. travnja za đakone su zaređena dvanaestorica isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova (Collegio Internazionale del Gesù). Novi đakoni su iz Portugala, Mađarske, Latvije, Francuske, Vijetnama, Indije, Konga, Kenije, a trojica su članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. To su: Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav Vujeva. Sva trojica su pri koncu studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Zareditelj je bio arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve kardinal José Tolentino de Mendonça. On je u homiliji istaknuo da su novi đakoni, poput Marije Magdalene u njezinom uskrsnom iskustvu, “iznutra doživjeli Kristov pogled, a zatim i poziv da prema njemu usmjere vlastite živote s povjerenjem i odlučnošću, s evanđeoskim radikalizmom i kulturalnom kreativnošću, da živote suobliče Kristu služitelju, prihvativši njega kao svoga učitelja”.

Novi đakoni u srijedu 7. travnja na primanju kod Svetog Oca Franje

Velika crkva Il Gesù mogla se bez većih poteškoća prilagoditi epidemiološkim mjerama, pa su svečanosti nazočili brojni vjernici, napose isusovci iz Rima. Budući da zbog pandemijskih ograničenja rodbina i subraća izvan Rima uglavnom nisu mogli doći, liturgija se mogla pratiti u izravnom prijenosu online. Sljedećeg dana, 7. travnja, novi đakoni su po tradiciji primljeni na audijenciju kod Svetog Oca.

Foto: Isusovci.hr

Luka Ilić

Luka Ilić je rođen u Šibeniku 1988. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2012. Prije stupanja u isusovački red, završio je studij njemačkog jezika i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija filozofije i religijskih znanosti na isusovačkom Fakultetu filozofije i religijskih znanosti istog Sveučilišta, u sklopu pastoralnog praktikuma je radio na Hrvatskom programu Radio Vatikana u Rimu.

Ivan Janušić

Ivan Junušić je rođen u Osijeku 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2013. Prije stupanja u Družbu, nakon završene Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, postigao je magisterij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Filozofiju je studirao na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, a pastoralni praktikum je obavljao u pastoralu mladih pri Rezidenciji Srca Isusova u Zagrebu.

Tomislav Vujeva

Tomislav Vujeva je rođen u Livnu 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2012. Prije toga je postigao magisterij strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija filozofije na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, pastoralni praktikum obavljao je u Loyola Gymnasium u Prizrenu te pri isusovačkom Domu duhovnih vježbi u Opatiji.

Marko Petričević bit će zaređen za đakona u lipnju u Varšavi 

Još jedan đakon za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove bit će zaređen u lipnju ove godine u Varšavi. To je Marko Petričević iz župe Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu. Zadnjih godina, isusovački kandidati teologiju redovito studiraju u inozemstvu pa su ondje najčešće zaređeni za đakone. Njihovo svećeničko ređenje se u pravilu slavi u domovini.