Halloween

“Kako savladati Sotonu” ime je novog dokumentarnog filma o egzorcizmu čija će se premijera održati 31. listopada u Varšavi i u kojem je autor Michal Kondrat razgovarao s nekima od najpoznatijih egzorcista današnjice.

Kondrat je putovao u Rim i tamo razgovarao sa o. Gabrielom Amorthom, vatikanskim egzorcistom, o. Ciprianom de Meom, jednim od najiskusnijih svećenika koji se bavi egzorcizmom, o. Alvarom Bardellijem – egzorcistom iz Arezza, te Angelom Musolessi, laikinjom koja je bliska suradnica o. Amortha. Kako je prenio katolički poljski tjednik Gosc Niedzielny, ovi sugovornici progovorili su o temama poput “oruđa” koje Katolička Crkva nudi vjernicima u borbi protiv opsjednuća, kako se pravilno moli molitva oslobođenja, tko se može tijekom egzorcizma obraćati Sotoni i zapovijedati joj, te kako to raditi a da se ne dođe u opasnost.

U filmu se pojavljuje i jedna Talijanka koja pati od opsjednuća i progovara o svojim duhovnim borbama, te Anna Goledzinowska, nekad fotomodel, a danas obraćenica koja priča o napastima koje trpi nakon obraćenja.

Datum premijere filma, na tzv. Noć vještica ili Halloween, nije nimalo slučajan. Kondrat ga je odabrao namjerno jer smatra kako tu proslavu puno ljudi tretira kao “bezazlenu zabavu” što ona, kaže, nikako nije.

– Paljenje svijeća u bundevi, prerušavanje u demone i slične stvari mogu biti formom odavanja počasti Sotoni i podvrgavanju njegovu djelovanju. Tijekom egzorcizama koje je provodio o. Cipriano de Meo Sotona je priznao da je to njegov praznik i to se spominje u mom filmu – izjavio je Kondrat, laik koji je kao asistent također sudjelovao u obredima egzorcizma.

J. I. | Bitno.net