Predsjedali su nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, dopredsjednik BK BiH, i nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK. Sudjelovali su svi članovi BK BiH i HBK osim trojica biskupa iz Republike Hrvatske i jednog iz Bosne i Hercegovine koji su bili spriječeni. Biskupima se u prvom dijelu zasjedanja pridružio i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco.

Biskupi su i ovaj put posebnu pozornost u svom radu posvetili hrvatskoj inozemnoj pastvi koja je organizirana u 184 grada širom svijeta te u njima djeluje 188 svećenika, od kojih 58 biskupijskih i 130 redovničkih. Članovi dviju Konferencija upoznati su da je u skoro svim hrvatskim zajednicama u inozemstvu, a posebice u europskim zemljama, registrirano pojačano doseljavanje Hrvata katolika iz Republike Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine i drugih biskupija u kojima stoljećima žive Hrvati. Biskupi su pozorno saslušali izvješće ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu za 2021. godinu. Zahvalni su svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i drugim pastoralnim djelatnicima u hrvatskoj inozemnoj pastvi za sve što čine kao i svima koji su sudjelovali u prikupljanju konkretne pomoći za stradale u potresima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji i brojnim drugim akcijama. Preporučuju svim članovima svojih biskupijskih zajednica u domovini molitvu za velike i pojačane pastoralne potrebe hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Pošto su saslušali izvješća o molitvi i komemoraciji žrtava hrvatskog naroda i drugih naroda u Drugom svjetskom ratu i nakon rata, biskupi su odlučili da mjerodavna tijela dviju Konferencija s dijecezanskim biskupom u Austriji dogovore način komemoracije i Misno slavlje u Bleiburgu koji je simbol stradanja mnogih nedužnih žrtava hrvatskog naroda diljem prostora bivše države.

Članovi HBK i BK BiH upoznati su i s akcijom Hrvatskog Caritasa pod naslovom „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ i prošlogodišnjom potporom Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini kroz projekte Caritasa u Bosni i Hercegovini. U pripremi je izrada promotivnih, animacijskih i liturgijskih materijala za 2022. godinu. Središnje Misno slavlje uz izravan radiotelevizijski prijenos bit će u nedjelju, 20. ožujka 2022. u župnoj crkvi u Bugojnu. Izražena je zahvalnost svima koji sudjeluju u ovom izrazu solidarnosti i kršćanske ljubavi Crkve i ljudi iz Republike Hrvatske prema Crkvi i ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovinu. Potaknuli su sve da se uključe i u ovogodišnju akciju Hrvatskog Caritasa.

Biskupi su detaljno upoznati s radom Biskupske komisije za Zavod sv. Jeronima odnosno sa životom i radom u Papinskom hrvatskom zavodu u Rimu u kojem trenutno boravi 25 svećenika na poslijediplomskom studiju iz raznih biskupija Crkve u Hrvata. Radosni su i zahvalni da uprava, svećenici, sestre i svi djelatnici u Zavodu skladno surađuju te da ova važna hrvatska crkvena institucija i u ovim vremenima ispunja svoje poslanje.

Razmatrajući zajednička liturgijska pitanja, biskupi su upoznati s tijekom rada na hrvatskom prijevodu trećeg tipskog izdanja Rimskog misala. Drago im da proces dobro napreduje te zahvaljuju svim liturgičarima i drugim osobama s teritorija obje Konferencije koje daju svoj dragocjeni doprinos za dobro cijele Crkve u Hrvata. Posebno ih raduje da su pri kraju završne pripreme za tiskanje Kantuala „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“ te zahvaljuju liturgijskim glazbenicima i svima uključenima u taj projekt.

Biskupi su također informirani da je pri kraju priprema knjige u kojoj će biti objedinjeni crkveni dokumenti u vezi sa sredstvima društvene komunikacije.

Tijekom susreta biskupi su razmišljali i o uvođenju propedeutske godine namijenjene onima koji žele poći u bogoslovna sjemeništa kao svećenički kandidati.

Uoči radnog dijela zasjedanja biskupi su, u ponedjeljak 14. veljače 2022. slavili zajedničko Euharistijsko slavlje u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Misno slavlje je predvodio nadbiskup Vukšić, a prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Želimir Puljić.