Udruga U ime obitelji uputila je pismo predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva (HND) g. Zdenku Duki u vezi jučerašnje izjave za portal Narod.hr u kojoj se osvrće na izjavu urednika i voditelja središnjega Dnevnika HRT-a 29. ožujka, g. Stipe Alfiera kojom vrijeđa građane RH koji su glasovali za brak kao zajednicu žene i muškarca te Udrugu U ime obitelji.

Predsjednik HND-a izjavio je: „Istina je, mogao je to malo drukčije reći, radi se o jednoj nezgrapnoj rečenici“. Smatra da baš i nije većina građana odlučila na referendumu: “To što je odlučila većina građana, znate da nije većina, ako govorimo o tome kolika je izlaznost bila, o tome baš ne bih“.

U ime obitelji podsjeća g. Duku, kao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, krovne udruge novinara koja bi trebala služiti kao primjer profesionalnog i etičnog postupanja u novinarstvu, da Kodeks časti hrvatskih novinara, temeljni dokument HND-a kaže sljedeće: „Novinar, kao i svaki građanin, ima pravo na političko i drugo opredjeljenje. On, međutim, u svom djelovanju zauzima profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od preduvjeta za objektivno i profesionalno izvještavanje o događajima“.

U Općim načelima istoga Kodeksa stoji da su novinari dužni „u svom radu braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja i nazora, opirati se svim oblicima cenzure, pridonositi jačanju pravne države i kao dio javnosti sudjelovati u demokratskoj kontroli moći i vlasti“.

Stoga, U ime obitelji moli predsjednika HND-a da pojasni za javnost i novinare koliki postotak glasova birača treba dobiti neko pitanje, lista ili kandidat, a da bi se novinari bili dužni pridržavati Kodeksa časti hrvatskih novinara i profesionalnih standarda.

U ime obitelji moli g. Duku, budući da će hrvatski birači u svibnju glasovati za svoje predstavnike u Europskom parlamentu i za pretpostaviti  je da niti jedna lista neće dobiti veći postotak glasača od onih koji su glasovali za brak kao zajednicu žene i muškarca, da Udruzi, novinarima i svim glasačima RH pojasni koji postotak glasova pojedine liste je prema njegovu mišljenju potreban, kako ih g. Stipe Alfier i drugi novinari ne bi smjeli vrijeđati?

U slučaju da predsjednik HND-a smatra referendumski broj glasova ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca neadekvatnim, tada dovodi u pitanje i legalnost aktualne Vlade jer je vladajuća koalicija s približno istim brojem osvojenih glasova na izborima dobila četverogodišnji mandat da donosi zakone i upravlja, kao predstavnici svih građana Lijepe naše, napominje Udruga U ime obitelji.

Bitno.net