Vrlo je važno ne odvojiti se od župne zajednice, upravo u slavljenju Euharistije – istaknuo je Sveti Otac primivši 20. siječnja u audijenciju, u Dvorani ‘Pavao VI.’ u Vatikanu, 7000 članova Neokatekumenskoga puta. Neokatekumenski je put poseban dar koji je Duh Sveti dao našem vremenu – rekao je Papa ističući važnost naviještanja Evanđelja koje Put obavlja u dekristijaniziranim područjima svijeta, gdje je sekularizam zasjenio smisao Boga, ili gdje Evanđelje nije nikada navješteno. Neka vaše zauzimanje i vaše svjedočenje budu poput kvasca koji strpljivo, poštujući vremenā, i živeći „sensus Ecclesiae“ (osjećaj za Crkvu), daje da raste cijela masa. Sveti je Otac također zahvalio brojnim nazočnim obiteljima s djecom, koje napuštaju materijalnu sigurnost i odlaze kako bi naviještali uskrsloga Krista. Potrebni ste Crkvi u novoj evangelizaciji – rekao je Papa te ih potaknuo da se ne boje jer – kako je rekao – tko nosi Evanđelje nije nikada sam. Sveti je Otac, naime, tijekom audijencije poslao 17 novih misija ‘ad gentes’, od kojih svaku čine tri do četiri brojne obitelji i jedan svećenik. Donositi Krista ljudima, i dovoditi ljude Kristu – to je ono što pokreće svako evangelizatorsko djelo. Vi to ostvarujete na putu koji onomu tko je već primio Krštenje pomaže otkriti ljepotu vjerskoga života, radost kršćanstva.

Nasljedovati Krista znači i prekinuti individualizam koji često obilježava društvo našega doba, te samoljublje zamijeniti sa zajednicom novoga čovjeka u Isusu Kristu – napomenuo je potom Papa te dodao da se to događa u osobnom odnosu s Njim, ali i neodvojivo u vjerovanju s Njegovom Crkvom. Crkva je u Putu prepoznala poseban dar koji je Duh Sveti dao našem vremenu, a odobrenje Statuta i Katehetskoga direktorija znak su toga. (…) U svojemu dragocjenom djelovanju uvijek tražite duboko zajedništvo s Apostolskom Stolicom i s pastirima partikularnih Crkvi u koje ste uključeni. Jedinstvo i sklad crkvenoga Tijela važno su svjedočenje Krista i Njegova Evanđelja u svijetu u kojemu živimo – istaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se potom na Dekret kojim Papinsko vijeće za laike odobrava slavlja sadržana u Katehetskom direktoriju Neokatekumenskoga puta, a koja nisu strogo liturgijska, ali su dio puta rasta u vjeri, Sveti je Otac istaknuo kako to pokazuje da ih Crkva pozorno prati u strpljivomu rasuđivanju, koje obuhvaća njihovo bogatstvo, ali gleda i na zajedništvo i sklad cijeloga crkvenog Tijela. Upravo kako bi se kod ljudi koji su se udaljili od Crkve, ili koji nisu primili odgovarajući odgoj, ponovno potaknulo približavanje bogatstvu sakramentalnoga života, članovi Neokatekumenskoga puta mogu slaviti nedjeljnu Euharistiju u maloj zajednici, nakon prve Večernje nedjelje, prema odredbama mjesnoga biskupa – rekao je Papa.

Napomenuvši da je Euharistija otvorena za sve koji pripadaju njezinoj Crkvi, Sveti je Otac podsjetio da slavljenje u malim zajednicama, uređeno liturgijskim knjigama koje valja vjerno slijediti, te posebnostima prihvaćenima u statutima Puta, ima zadaću pomoći onima koji prolaze neokatekumenskim putom osjetiti milost toga da su uključeni u Kristovo spasenjsko otajstvo, koje čini mogućim kršćansko svjedočanstvo sposobno poprimiti i radikalna obilježja. Istodobno, sve veća zrelost u vjeri pojedinca i male zajednice ima potaknuti njihovo uključivanje u život velike crkvene zajednice, koja svoj uobičajeni oblik pronalazi u liturgijskom slavlju župe, u kojoj se, i za koju, ostvaruje Neokatekumenat. Ali, i tijekom puta važno je ne odvojiti se od župne zajednice, upravo u slavljenju Euharistije, koja je istinsko mjesto jedinstva sviju, gdje nas Gospodin grli u našoj različitoj duhovnoj zrelosti, i sjedinjuje nas u jednom kruhu koji od nas čini jedno tijelo – istaknuo je Sveti Otac.

Veliko je zalaganje Neokatekumenskoga puta u novoj evangelizaciji. Novih 17 misija ‘ad gentes’ poći će u cijeli svijet: 12 u Europu, od kojih jedna u Sarajevo; 4 u Ameriku, od kojih 3 u Sjevernu a jedna u Južnu; te jedna u Afriku. Neke su obitelji već poslane u već ostvarene misije ‘ad gentes’ među australskim domorodcima, u Novu Papuu Gvineju i u Ukrajinu. Svemu tomu valja dodati još 40 misija koje je papa Benedikt XVI. poslao prošlih godina. (rv/bitno.net)