ivan_pavao_II

Moći blaženog pape Ivana Pavla II. donio je u Dubrovnik kancelar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan, nakon što mu ih je u ponedjeljak, 24. ožujka u nadbiskupskoj rezidenciji u Krakovu u Poljskoj predao krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji tajnik pape Wojtyle.

„Sasvim je razumljivo da bi ovaj grad trebao imati relikvije svoga sugrađanina Ivana Pavla II., budući da je riznica u našoj katedrali bogata moćima mučenika, priznavalaca vjere, djevica, a u novije vrijeme obogaćena je i relikvijama bl. Marije Propetog Petković i bl. Alojzija Stepinca”, rekao je o ovom radosnom događaju kancelar Pervan te dodao: “Naš biskup Mate Uzinić uputio je zamolbu kardinalu Dziwiszu da nam daruje moći, na što je on pozitivno odgovorio poručivši da po relikvije možemo doći kad hoćemo. S obzirom da će se u Dubrovniku uskoro održati Susret hrvatske katoličke mladeži željeli smo moći počasnog sugrađanina do tada donijeti u Grad i evo, Bogu hvala, u tome smo uspjeli”. U razgovoru s kardinalom Dziwiszem, kancelar Pervan ga je upoznao i sa SHKM-om jer je upravo bl. Ivan Pavao II. pokrenuo svjetske susrete mladih nakon iskustava nacionalnih susreta.

Također je pozvao kardinala Dziwisza da predvodi središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije sv. Vlaha 2016. godine kada se bude slavila 1700. obljetnica mučeništva sv. Vlaha.

Za moći tkanine natopljene krvlju budućeg sveca Katoličke Crkve i počasnog građanina Dubrovnika bit će napravljen i relikvijar te će se moći najmanje jednom godišnje pronijeti Gradom u procesiji sv. Vlaha.

„Svi mi koji smo upoznali Ivana Pavla II. i živjeli za vrijeme njegova pontifikata svjesni smo veličine i snage tog čovjeka i njegove uloge ne samo u povijesti hrvatskog čovjeka nego i cijeloga svijeta. Volio bih da naraštaji koji dolaze upoznaju lik tog budućeg sveca, velikog čovjeka Katoličke Crkve i sveukupnog čovječanstva. Osobno sam sretan, a vjerujem da će stanovnici Grada i biskupije biti sretni, jer sada imamo u svom gradu relikvije Ivana Pavla II.”, izjavio je kancelar Pervan. (IKA)