Broj beba u Britaniji začetih in vitro oplodnjom, a potom abortiranih zbog Downova sindroma ili drugih genetskih poremećaja u razdoblju od pet godina iznosi 123 što znači da je svaka dva tjedna abortirana jedna beba, izvijestio je londonski Daily Mail citirajući kršćanske udruge koje su taj podatak komentirale kao još jedan dokaz širenja kulture u kojoj se dijete “tretira kao proizvod”.

“Ova statistika nažalost pokazuje kako se žene u Britaniji prema djeci ponašaju kao prema proizvodu. Puno njih potroši čitavo bogatstvo kako bi začele, a potom naprave abortus ako se pokaže da dijete nije ‘savršeno'”, rekla je Andrea Williams iz udruge Christian Concern i dodala: “Trebamo se dobro zamisliti nad vrijednostima društva koje je fokusirano samo na ono što roditelji žele. Začeti bebu umjetnom oplodnjom i potom abortirati jer nije potpuno zdrava jest sebično i surovo”.

Ako biraš život

Daily Mail je izvijestio i kako podaci za 2009., zadnju godinu za koju je takva statistika dostupna, govore kako su žene koje su začele IVF metodom abortirale 127 puta. Kao razlog za pobačaj 31 put naveden je dijagnosticirani Downov sindrom kod beba. Imajući u vidu kako evidencija razloga za pobačaj nije obvezna, piše Daily Mail, broj beba koji se pobačene zbog Downova sindroma vjerojatno je i veći. U razdoblju od 2005. do 2009. zabilježena su 123 pobačaja zbog dijagnoze Downova sindroma u djece začete in vitro oplodnjom. Britanske novine navele su i podatak kako je broj pobačaja zbog dijagnoze Downova sindroma kod djece začetih prirodnim putem više od 1.000 godišnje.

“Opće je mišljenje kako veliki broj pobačaja zbog Downova sindroma nikada nije niti prijavljen. Ali, rastužuje nas kada čujemo o pobačajima u slučajevima in vitro oplodnje, kada su žene koje su se podvrgnule toj metodi očito očajnički željele dijete”, rekla je Josephine Quintavalle iz britanske udruge Comment on Reproductive Ethics (CORE).

G. A. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com