egzorcist, egzorcizam

Destination America, kabelski program u vlasništvu Discovery Communications, tvrtke koja upravlja istoimenim popularnim TV kanalom, sinoć je emitirala egzorcizam nad kućom u kojem se dogodio poznati slučaj sa 14-godišnjim dječakom kodnog imena ‘Roland Doe’ koji je inspirirao poznatu knjigu i film ‘Egzorcist’.

Egzorcizam je predvodio James Long, biskup Starokatoličke crkve u SAD-u, koja nije u zajedništvu s Vatikanom, unatoč upozorenjima koja je odaslala Nadbiskupija St. Louis, na čijem se teritoriju nalazi kuća.

„Nijedan egzorcizam ne može se poduzeti bez odobrenja lokalnog ordinarija Rimokatoličke Crkve“, izjavio je pomoćni biskup emeritus Robert Hermann.

Kako priopćenje navodi, nadbiskup St. Louisa, Robert J. Carlson „nije udijelio potrebno odobrenje nijednom svećeniku ili biskupu za potrebe navedenog televizijskog događaja“.

„Svaki egzorcizam poduzet od strane spiritista, istražitelja paranormalnih pojava, medija ili nekatoličkih klerika u svrhu zabave trivijalizira ovaj drevni običaj Rimokatoličke Crkve i pravu opasnost zla“, stoji u nastavku teksta.

„Bilo koji pokušaj korištenja svečano Obrednika za egzorcizam u svrhu zabave izlaže sve sudionike opasnostima budućih skrivenih sotonskih napada. Ne možemo se igrati sa Sotonom i očekivati da ćemo pobijediti“, zaključio je biskup Hermann.

TV kritičari objavili su kako tijekom emisije nije viđeno ništa neobično, optužujući pritom televizijsku kuću za senzacionalizam i pokušaj povećanja gledanosti.

Starokatolici predstavljaju Crkvu koja se odijelila od Rima nakon Prvog vatikanskog koncila, prvenstveno ne priznajući dogmu ‘Papine nezabludivosti’. Starokatolička crkva SAD-a autokefalna je zajednica odijeljena od ostalih starokatoličkih Crkava.

Ovom prilikom prenosimo tekst s ispravnim pogledom na tu važnu praksu, već objavljen na našem portalu.

Tino Krvavica | Bitno.net