Kardinal

Papa Benedikt XVI. osnovao je istražno povjerenstvo radi istrage o curenju povjerljivih informacija iz Vatikana od početka godine, priopćio je u srijedu Vatikan.

“Nakon što su na televiziji i drugim medijima objavljeni povjerljivi dokumenti zaštićeni profesionalnom tajnom, Papa je naredio osnivanje kardinalskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo baciti svjetlo na te događaje”, stoji u priopćenju.

Povjerenstvo, sastavljeno od tri kardinala starija od 80 godina, Španjolca Juliana Herranza, Slovaka Jozefa Tomka i Talijana Salvatorea De Giorgija, sastalo se 24. travnja kako bi se “utvrdila metoda i vremenski okvir rada povjerenstva”.

Kako javljaju izvještajne agencije, dokumenti koji su “procurili” u talijanske medije govore o borbama za moć između starijih kardinala, navodnoj korupciji i nepotizmu u vođenju Vatikana te primjeni odredbi protiv pranja novca.

Prema glasnogovorniku Svete Stolice ocu Federicu Lombardiju, cilj objave tih dokumenata bio je “stvoriti pomutnju i prikazati Vatikan, vodstvo Crkve i samu Crkvu u lošem svjetlu”.

Bitno.net