Marija

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 20. rujna 1852. u Rijeci. Potječe iz uzorne kršćanske i bogate obitelji s otoka Lošinja. Njen otac i generacije njenih predaka bili su poznati brodovlasnici i kapetani. Već je od rane mladosti pokazivala težnju za pobožnošću i duhovnošću. Od obitelji je naslijedila pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu.

Školovala se u Rijeci i Goriciji u Italiji. Bila je učiteljica glazbe i poznavala je više stranih jezika. Bila je vrlo krhkog zdravlja. Dvadeset je godina bila vrlo angažirana laikinja članica trećoredske zajednice i ujedno Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova koju je 1879. u Trstu osnovao kapucin Arkanđeo iz Camerina (1821.-1900.) Deset je godina u Trstu poučavala u vjeri siromašne i nezbrinute djevojčice, šireći pobožnost Presvetog Srca Isusova. U 29. godini života položila je zavjet čistoće. U Trstu je stvorila odluku da će sav svoj život posvetiti odgoju i obrazovanju ženske mladeži. Marija nastavlja pastoralno-karitativno djelovanje u Rijeci 1889., kao ravnateljica istoimene Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova, gdje je 1895. utemeljila i Zavod Presvetog Srca Isusova za žensku mladež i dječji vrtić. To je bilo utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost. Riječani su je zvali “Majkom brojne djece”. O. Arkanđeo je napisao Konstitucije za redovničku zajednicu koje je ona pod njegovim vodstvom dopunila. Pravila i Konstitucije je odobrio 6. srpnja 1899. tadašnji senjsko-modruški biskup Antun Maurović i time je osnovana redovnička zajednica posvećena Presvetom Srcu Isusovu. Svrha je Družbe odgoj i obrazovanje siromašne djece i ženske mladeži. Redovničku odjeću Marija Kozulić oblači 1904. godine i polaže svete zavjete uzimajući ime s. Krucifiksa (Raspeta). Majka Krucifiksa bila je žena duboke kontemplacije i euharistije iz koje je crpila svu snagu za svoj apostolat. Njezino je geslo: “Jaslice, križ, euharistija – tri čuda ljubavi!”.

Utemeljiteljica Majka Marija Krucifiksa udahnula je svojoj Družbi kristocentričnu i marijansku duhovnost. Središte je te duhovnosti štovanje otajstva Kristova Srca, osobno predanje i posveta Presvetom Srcu Isusovu, pod zaštitom Bezgrješne Djevice. Sestre sjedinjujući se s Kristom Raspetim i živeći po svetim zavjetima u zajednici, u jednostavnosti, poniznosti i ljubavi daruju svoj život za svetost Crkve i spasenje svih ljudi.

Umrla je na glasu svetosti, 29. rujna 1922. godine u Rijeci. Posljednje riječi bile su joj: “Rado ostavljam zemlju, jer sam izvršila svoje poslanje.” Njezino tijelo počivalo je na gradskom groblju Kozala u Rijeci sve do 20. prosinca prošle godine kada su zbog procesa beatifikacije njezini posmrtni ostaci ekshumirani. Započeo je postupak da se proglasi blaženom. Njezino djelo nastavile su njezine duhovne kćeri Družbe Presvetog Srca Isusova djelujući danas u šest biskupija u Hrvatskoj, Italiji i Njemačkoj. U Rijeci je 28. travnja 2008. svečano postavljena ploča s imenom ulice Prolaz Marije Krucifikse Kozulić.

Više na internetskoj stranici www.sestre-scj.hr.

Priredio: Francisko Pavljuk