Bivši nuncij u SAD-u, nadbiskup Carlo Maria Viganò koji je prije par mjeseci izazvao velike rasprave optužujući nekoliko pripadnika katoličkog klera, pa i samoga Papu, da su znali za seksualne zločine američkog nadbiskupa Theodora McCarricka, ali nisu reagirali, objavio je novo pismo.

To je njegovo treće pismo u cijelom „slučaju McCarrick“, nakon onoga prvoga u kojem je iznio svoje ozbiljne optužbe, te drugoga u kojem je odgovorio na neke kritike na argumentaciju svojih tvrdnji.

Ovaj put Viganò (cjeloviti tekst pisma možete pročitati OVDJE na talijanskom i engleskom) odgovara kardinalu Marcu Ouelletu, pročelniku Kongregacije za biskupe, koji je nedavno također napisao pismo, optužujući bivšeg nuncija da je zauzeo „nerazumljivu i iznimno uznemirujuću poziciju“ i odgovarajući na njegove optužbe.

Kardinal je, podsjetimo, u svom pismu napisao kako dugo vremena nije bilo jasno i dokazano da je McCarrick kriv za seksualna zlostavljanja. Zbog toga nije bio kažnjen, nego se od njega tražilo da se manje pojavljuje u javnosti i manje putuje, kako ne bi izazvao nove glasine. Netočno je i nekorektno, pisao je kardinal, taj zahtjev prema njemu prikazati kao stroge sankcije, kako to čini Viganò, sankcije koje je Benedikt XVI. uveo, a papa Franjo navodno poništio.

Sada Viganò pak odgovara kako zna da je Sveta Stolica bila „svjesna raznih konkretnih dokaza“ o zločinima McCarricka, ali nije ništa učinila. Pri tome navodi nekoliko dokumenata poput pisama koja inkriminiraju McCarricka, kao i činjenicu da su dvije biskupije već tada postigle dogovor o obeštećenju seksualnih žrtava bivšeg kardinala.

„Sve to nisu nikakve glasine iz sakristije, nego konkretni dokazi“, piše vatikanski diplomat navodeći da se pisani dokumenti nalaze u vatikanskom arhivu.

U pismu Viganò piše i kako je potpuno nevažno jesu li mjere protiv McCarricka bile striktnije kanonske kazne ili pak neformalni nalog njemu – važno je da su postojale, piše on.

Nadalje, nakon što je izravno odgovorio Oulleteu, Viganò je u pismu komentirao i reakcije na njegovo pismo. Nadbiskup je tako ustvrdio kako je potpuno jasno da je istinski uzrok zataškavanja seksualnih zločina postojanje homoseksualnog lobija u Crkvi.

„Nije pretjerano reći da se homoseksualnost raširila poput kuge među klerom i da može biti iskorijenjena jedino duhovnim oružjem. Nevjerojatno je licemjerno osuditi zlostavljanja, tvrditi kako se suosjeća sa žrtvama, a istodobno odbijati osuditi glavni razlog koji stoji iza tolikoga broja zločina – homoseksualnost“, piše bivši nuncij.

Podsjetimo, papa Franjo je naložio temeljitu istragu o okolnostima slučaja Theodorea McCarricka i mogućim propustima učinjenim u njemu.

Goran Andrijanić | Bitno.net