Poticaj je to Svetog Oca koji je uputio sudionicima susreta održanoga povodom 40. obljetnice ustanovljenja Talijanskoga Caritasa

Trebamo ljude sa „srcem koje vidi“, i to još više u vrijeme krize – poticaj je pape Benedikta XVI. koji je uputio sudionicima susreta održanoga povodom 40. obljetnice ustanovljenja Talijanskoga Caritasa, koje je u četvrtak, 24. studenog, primio u Bazilici svetoga Petra. Papa je istaknuo važnost biskupijskih Caritasa koji čine vidljivom Božju ljubav, i ljubav Crkve prema najpotrebitijima. Prije audijencije, na kojoj je sudjelovalo 12.000 vjernika, u bazilici je služena Sveta Misa, koju je predvodio genovski nadbiskup Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije.

Budite „čuvari“ Evanđelja, znak Božje ljubavi prema bližnjemu koji je u potrebi – poticaj je i ohrabrenje koje je Sveti Otac uputio Caritasovim djelatnicima iz čitave Italije, koji su se okupili u Rimu kako bi proslavili 40 godina djelovanja. Podsjetivši na svoju prvu encikliku „Deus Caritas est“, Papa je istaknuo potrebu za ljudima koji posjeduju „srce koje vidi“, za ženama i muškarcima koji ogladnjelomu ne daju samo kruha, nego traže uzroke zbog kojih je gladan.

Te se misli odnose i na veliki svijet migracija – primijetio je Sveti Otac te istaknuo da je globalna gospodarska kriza još jedan znak vremena koje traži hrabrost bratstva. Razlika između Sjevera i Juga u svijetu, i povreda ljudskoga dostojanstva mnogih ljudi, pozivaju na ljubav koja se zna proširiti u koncentričnim krugovima, od malih do velikih gospodarskih sustava – istaknuo je Sveti Otac.

Sve veća oskudica, slabljenje obitelji, nesigurne prilike u kojima žive mladi, sve to upućuje na opasnost od gubljenja nade – primijetio je Papa te dodao da je to izazov koji su Caritasi pozvani suzbijati. Čovječanstvo ne treba samo dobročinitelje, nego i konkretne i ponizne osobe koje poput Isusa znaju stati uz braću dijeleći njihovu muku. Jednom riječju – rekao je Sveti Otac – ljudi traže znakove nade. Naš je izvor nade u Gospodinu.

Sveti je Otac potom istaknuo „odgojnu zadaću“ na koju je pozvana Crkva, i posebno Caritas, te ohrabrio sve da budu „bližnji“ svakomu komu je potrebno osjetiti Božju toplinu kroz otvorene i raspoložive ruke Isusovih učenika. Ta je zadaća – prema Papinim riječima – još žurnija u naše doba. Individualizam naših dana, prividna dostatnost tehnike, te relativizam koji utječe na sve ljude, žele potaknuti pojedince i zajednice na više oblike slušanja, na sposobnost otvaranja pogleda i srca prema potrebama i sredstvima, na zajedničke oblike rasuđivanja o načinu života i ponašanju u svijetu koji se duboko mijenja – rekao je Sveti Otac te dodao da je riječ o preuzimanju odgovornosti u odgoju na dobar evanđeoski život, koji je takav samo ako se organski shvati svjedočanstvo ljubavi.

Svatko je od vas pozvan dati svoj prinos kako bi ljubav kojom nas Bog oduvijek i zauvijek voli, postala djelatnost života, snaga služenja, svijest o odgovornosti – istaknuo je Sveti Otac te napomenuo da ponizna i konkretna služba koju nudi Crkva ne želi zamijeniti, a još manje umrtviti opću i građansku svijest. Štoviše, pridružuje im se uz duh iskrene suradnje, u dužnoj samostalnosti i punoj svijesti o upotpunjavanju. Papa je govor završio potaknuvši Caritasove djelatnike da budu znak Kristove ljubavi, znak koji donosi nadu. Živite besplatnost i pomozite drugima da ju žive. Upozorite sve na bitnost ljubavi koja postaje služenje. Pratite slabiju braću. Potičite kršćanske zajednice. Recite svijetu riječ ljubavi koja dolazi od Boga. Tražite ljubav kao sažetak svih karizmi Duha – istaknuo je na kraju Sveti Otac. (bitno.net/rv)