KORIZMENA MEDITACIJA

Tko god čini grijeh, rob je grijeha

Gospodin nas dolazi osloboditi od svega što nam ne dopušta postizanje konačne sreće: od grijeha, jedinoga istinskog zla

Isus

»Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni«, kaže nam Gospodin u evanđelju današnje mise. Na takav način omogućio nam je prevladati druge posljedice grijeha: ugnjetavanja, nepravde, ekonomske nerazmjere, zavist, mržnju – ili ih podnositi s radošću zbog ljubavi prema Bogu, ukoliko ih ne možemo izbjeći.

Cijena koju je Krist platio za naše otkupljenje bio je njegov život. Na taj nam je način pokazao težinu grijeha, neizmjernu vrijednost vječnoga spasenja te sredstva kako ga postići. Sveti Pavao nas podsjeća: »Kupljeni ste za visoku cijenu«, i odmah dodaje: »Proslavite dakle Boga u tijelu svojemu.«

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin je želio otići do krajnjih granica kako bi nam pokazao svoju ljubav jer »veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje«. Krist je to učinio za nas. Nije samo postao jedan od nas, nego je želio dati svoj život kao otkupninu za nas. Ljubio nas je i predao se zbog nas. Bog nas prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kojemu imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha. Svaki čovjek s pravom može reći: Sin Božji me ljubio i predao samoga sebe za mene.

Koliko cijenim život milosti koji mi je omogućio Krist na Kalvariji, trebao bi se danas zapitati svatko od nas. Nastojim li poboljšati taj život milosti primanjem sakramenata, molitvom, dobrim djelima? Izbjegavam li grješne prigode, odlučno se boreći protiv sjetilnosti, oholosti, lijenosti…? »Tko god čini grijeh, rob je grijeha…«

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 9. travnja 2014.

Možda vam se svidi