DR. MARY HEALY

Teologinja i stručnjakinja za Sveto pismo: Opraštanje može dovesti do duhovnog i fizičkog iscjeljenja

Mary Healy govorila je na 52. Međunarodnom euharistijskom kongresu o temi ozdravljenja i iscjeljenja.

Bitno.net
Foto: Snimka zaslona

Foto: Snimka zaslona

Peti dan 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa koji se održava u Budimpešti, predavanje je održala dr. Mary Healy, stručnjakinja za Sveto Pismo te članica Papinske biblijske komisije.

Ona je pred nekoliko tisuća okupljenih svećenika i laika govorila o temi oprosta, naglasivši kako opraštanje može dovesti do duhovnog, ali i fizičkog iscjeljenja, prenosi CNA.

“Jedna od stvari koje sam uvidjela jest iznimna povezanost između iscjeljenja i opraštanja. Shvatila sam da je jedna od najvećih prepreka ozdravljenju u našim životima nepraštanje i ogorčenost, nešto što je napravljeno protiv nas može biti prepreka Božjem djelovanju u nama.”

“Obratno, oprostiti, slobodno odlučiti dati oprost, otvara vrata Gospodinovu snažnom djelovanju u našim životima i iscjeljenju”, poručila je.

Healy, koja također predsjeda teološkom odboru CHARIS-a (vatikansko tijelo zaduženo za karizmatski pokret), otkrila je kako se za temu ozdravljenja i iscjeljenja prvi puta zainteresirala prije sedam godina tijekom pauze koju je uzela od predavanja na Bogoslovnom fakultetu u Detroitu.

“Dok sam molila, razmatrajući o godini pauze, osjetila sam da mi Bog govori… ‘Ne želim da proučavaš samo ono što ljudi pišu o ozdravljenju, što knjige o tome govore, već želim da vidiš, da promatraš, što činim”, dodala je.

Poslušala je poticaj te je, uz proučavanje Svetog pisma, crkvenih otaca i katoličkog nauka o ozdravljenju provela vrijeme sa službama ozdravljenja koja djeluju u Katoličkoj Crkvi.

“Ono što sam otkrila promijenilo mi je život jer sam počela shvaćati da Gospodin Isus, od vremena apostola do danas, voli i želi ozdravljati, čak i čudesno, puno češće no što mislimo.”

“U stvari, nadnaravno… je normalno u životu kršćanina. To je ono što nam otkriva katolička tradicija.”

Healy je s okupljenima podijelila i svoja iskustva iz službe ozdravljanja. Posebno je naglasila slučaj jedne ženske osobe koja je, “poput žene u evanđeljima’, patila od obilnog krvarenja.

“Dok smo molili, imala sam osjećaj kao da me Duh Sveti upućuje da je pitam: ‘Je li se što bolno dogodilo u tvom životu prije dvije godine, kad je počelo to stanje?’ Odgovorila je: ‘Pa je, to je bilo vrijeme kad je moj suprug prestao prakticirati vjeru. Prestao je ići u crkvu te sam na svoja leđa morala preuzeti duhovno vodstvo u obitelji.'”

Potom ju je upitala je li oprostila svom suprugu, na što je žena odgovorila da je pokušala.

“Objasnila sam joj da oprostiti ne znači reći: ‘Oh, u redu je, nema problema, nije ništa strašno.’ Možda doista jest strašno. Oprostiti znači reći: ‘Otpuštam to. Puštam Bogu da bude sudac toj osobi, ali neću se hvatati za taj prijestup.'”

Nakon što ju je provela kroz molitvu oproštenja za supruga, te moleći da ju Bog iscijeli, Healy je ženu ostavila samu u kapelici.

Poslije 11 dana dobila je email poruku od nje.

“Nakon što ste molili”, stajalo je u mailu, “osjetila sam da sam ozdravila… Pogledala sam u raspelo u kapeli misleći: ‘Znanstvenica sam i skeptik.’ No gledala sam u Isusa na križu i upitala: ‘Isuse, jesi li me ozdravio?’ I on je kimnuo glavom.”

Žena je poručila kako od tog trenutka više nije imala problema s obilnim krvarenjem.

“Stoga, braćo i sestre, zazovimo sada Duha Svetoga da svakom pojedinom od nas pokaže postoji li netko kome trebamo oprostiti. Možda se radi o nekome tko nas je povrijedio prije puno godina, ili o majci ili ocu. Možda se radi o supružniku ili nekoj drugoj osobi. Nećemo kriviti tu osobu, samo kažemo da je ono što je napravila ostavilo negativan utisak na nas te ju predajmo u Božje ruke, otpustimo to”, poručila je Healy, koja je na kraju predavanja okupljene predvodila u molitvi.

Više o službi ozdravljena u sklopu karizmatskog pokreta u Crkvi, možete pročitati u prošlogodišnjem dokumentu Vijeća HBK za nauk vjere.