MEDIJSKE MANIPULACIJE

Tajna pisma sv. Ivana Pavla II. zapravo ne otkrivaju ništa ‘tajno’

Tajna pisma sv. Ivana Pavla II. zapravo su dvadeset godina stara priča koja je samo reciklirana za nove potrebe. Hrvatski mediji dodali su toj priči jednu, njima svojstvenu, dozu senzacionalizma.

Foto: www.crisismagazine.com, tajna pisma sv. Ivana Pavla II.

Foto: www.crisismagazine.com

Britanski BBC je objavio, a mnogi hrvatski mediji masovno prenijeli, otkriće “tajnih” pisama sv. Ivana Pavla II. koja ukazuju na, kako je to jedan portal prenio, “emotivno prijateljstvo s udanom ženom“.

Radi se o Anna-Teresi Tymieniecki, poljskoj filozofkinji s kojom je Papa gajio duboko prijateljstvo i razmijenio brojna pisma. Hrvatski mediji dodali su toj vijesti jednu dozu senzacionalizma, svojstvenu njima, pa su tako naglašavali riječi i sintagme kao što su “otkriti”, “tajna pisma”, “intiman odnos” i “udana žena” (vidi OVDJE.).

Međutim izgleda kako BBC-jev dokumentarac ‘Panorama: Tajna pisma pape Ivana Pavla II.‘, napravljen od strane novinara Edwarda Stourtona, ipak nije otkrio ništa što o poljskom svecu već nije napisano i objavljeno. Naime službeni Vatikan oglasio se na ove vijesti objavivši kako dokumentarac ne sadrži nikakva “velika otkrića”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik direktora Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, tako je izjavio: “Što se tiče izvještaja BBC-ja, nije nikakvo veliko otkriće da je papa Ivan Pavao II. ostvario duboka prijateljstva s različitim ljudima, muškarcima i ženama. To nikoga neće šokirati.”

Poljska nacionalna knjižnica, kojoj su pisma prodana 2008. i u čijem se vlasništvu nalaze, također je izdala priopćenje u kojem tvrdi kako ništa “otkriveno” u pismima “nije niti tajna niti neobično”.

“Objave u medijima nemaju osnovu u sadržaju pisama koje je Ivan Pavao II. pisao Anna-Teresi Tymieniecki, a koja se nalaze u arhivima Poljske nacionalne knjižnice. Prijateljstvo opisano u medijima već je poznato i obrađeno u mnogim publikacijama”, piše u službenom priopćenju knjižnice.

U dokumentarcu nisu prikazana pisma koja je Anna-Teresa slala Svetom Ocu, tako da se zapravo i ne zna kontekst njihovih razgovora i pitanja na koja je omiljeni Papa odgovarao.

Sama Anna-Teresa komentirala je ta pisma još 1996. Naime poznati američki istraživački novinar Carl Bernstein (jedan od novinara koji su radili na skandalu Watergate) i vatikanolog Marco Politi, objavili su te godine knjigu His Holiness u kojem su dvadesetak stranica posvetili upravo njoj. Tom prilikom Anna-Teresa je na pitanje je li ikad razvila romantičan odnos sa Svetim Oce odgovorila: “Ne, nikad se nisam zaljubila u kardinala. Kako bih se mogla zaljubiti u sredovječnog svećenika? Uostalom ja sam udana žena.”

Čini se kako su “tajna pisma sv. Ivana Pavla II.” zapravo samo recikliranje dvadeset godina starih vijesti za nove potrebe.

Tino Krvavica | Bitno.net


Objavljeno: 16. veljače 2016.

Možda vam se svidi