Krštenje djeteta kojeg odgaja istospolni par civilno vjenčanih žena podignuo je dosta prašine u Kolumbiji, nakon što im je župa izdala krsni list na kojem su kao roditelji navedeni “majka 1” i “majka 2”.

Kako prenose lokalni mediji, par je posjetio nekoliko župa u kojima su im rekli da mogu krstiti njihova sina, ali da će na krsnom listu biti samo ime biološke majke, ali ne i njezine partnerice, budući da Crkva ne priznaje brak dvaju osoba istog spola.

No, nakon nekog vremena partnerice su uspjele pronaći svećenika koji je izrazio spremnost da obje upiše kao majke ako mu to nadbiskupija dopusti.

“Pisao je biskupskoj kuriji i rekao nam da može krstiti dijete zato što sukladno kanonskom zakonu sakrament mora biti dokumentiran s istim podacima koji se nalaze u upisu u maticu rođenih, koji u ovom slučaju ima dvije linije: ‘majka 1’ i ‘majka 2’”, rekla je lokalnim medijima Manuela Gomez, jedna od partnerica.

O cijelom slučaju se službenom izjavom izdanom ovog utorka oglasila i Nadbiskupija Medellin, kojoj pripada župa u kojoj je dijete kršteno. U izjavi je navedeno kako se u nadbiskupiji već nekoliko godina “sakrament krštenja podjeljuje djeci homoseksualnih parova”.

Iz nadbiskupije su naglasili kao Crkva krštenjem “djeci podjeljuje milost kršćanskog života”, te da ono ne označava “priznanje samih parova”.

U izjavi je još stajalo kako “za upis krštenja i izdavanje krsnog lista Crkva preuzima podatke s građanskih dokumenata koji moraju biti predočeni prije podjeljivanja sakramenta, uzimajući u obzir da se na krsnom listu imena roditelja upisuju istim redom kojim su upisana u matici rođenih”.

Ipak, ovakvo upisivanje u krsni list nije u skladu Kanonskim zakonom, naglasio je 2017. godine kardinal Francesco Coccopalmerio, koji je tada obnašao dužnost pročelnika Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove. U Coccopalmeriovu je pismu Sveta Stolica pojasnila kako bi trebalo ubilježiti djecu istospolnih parova.

“U sadašnjem zakoniku nema posebnog zakona što se tiče upisa istospolnih parova ili ‘transrodnih osoba’ kao roditelja u krsnom listu. Izraz ‘roditelji’ koji se koristi u kanonu 877 jasno upućuje na oca i majku, muškarca i ženu, koje je Bog stvorio i koji su ujedinjenu sakramentom braka.”

“Upis istospolnih parova ili ‘transrodnih osoba’ kao roditelja bio bi protivan gore spomenutom kanonu i nauku našega Gospodina i Crkve o braku kakvim ga Bog želi kao zajednice muškarca i žene. Ako je jedan od partnera biološki otac ili majka djeteta, to mora biti spomenuto u krsnom listu, drugi partner ne može biti upisan”, napisao je Coccopalmerio.

“Uzevši u obzir navedene upute, ne smatramo mogućim upisati u krsni list dvije majke, ili dva oca, ili ‘transrodnog oca’ čiji je pravi spol ženski, ili ‘transrodnu majku’ čiji je pravi spol muški”, zaključuje se u pismu.

Ivo Džeba | Bitno.net