Nakon što je nepalski parlament izglasovao zakon kojim se zabranjuju evangelizacija, navođenje na promjenu vjere, te povreda vjerskih osjećaja, čeka se samo potpis predsjednika ove azijske države kojim će spomenuta ponašanja postati strogo kažnjivo djelo.

Zakon se odnosi ne samo na državljane Nepala, već i na turiste koji bi zbog “podcjenjivanja religije, vjere ili uvjerenja kojih se kaste, etničke skupine ili zajednice oduvijek pridržavaju”, mogli završiti u zatvoru.

Za vrijeđanje vjerskih osjećaja propisana je kazna do dvije godine zatvora ili dvije tisuće nepalskih rupija (oko 120 tisuća kuna).

Očito je kako se ovakvim prijedlogom zakona prvenstveno želi naglasiti kako je Nepal većinski hinduistička država, te onemogućiti djelovanje drugih vjerskih zajednica među kojima je i katolička manjina koja čini jedva jedan posto populacije.

Pravna savjetnica i ravnateljica organizacije Alliance for Defending Freedom izjavila je kako ovakvim zakonom Nepal postaje “totalitarno društvo u kojemu će individualna prava biti ozbiljno ograničena”, a što je u suprotnosti s činjenicom da je “Nepal potpisnik međunarodnih ugovora koji štite ljudska prava i vjerske manjine, te izričito dopuštaju obraćenja, misionarsko djelovanje i javno prakticiranje vjere”.

Prema procjenama, u Nepalu živi oko 10.000 katolika. Katolički misionari u Nepal su počeli pristizati tijekom 18. stoljeća, premda je od 1810. do 1950. godine misionarenje bilo strogo zabranjeno. Do 2006. godine vjerske zajednice u Nepalu nisu imale nikakva prava, a nakon proglašenja sekularnosti i donošenja novog ustava osigurana je i minimalna pravna zaštita vjerskih manjina. Nažalost, zakonska zabrana misionarenja i promjene vjere prisutna je od 2011. godine, a posljednjim zakonom položaj manjinskih vjerskih zajednica bit će dodatno otežan.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net